open-navfaktor-logo
search
Nepravosnažna presuda
Brza vožnja, preticanje na punoj: Čakiću 15 godina zatvora za nesreću u kojoj su stradali mladi rukometaš i nerođena beba
Kantonalni sud u Novom Travniku danas je objavio presudu kojom je Sifeta Čakića proglasio krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja, te mu izrekao kaznu od 15 godina zatvora.
27.11.2023. u 21:27
get url
text

VEZANI TEKST - U saobraćajnoj nesreći poginuo mladi rukometaš iz Nove Bile

Čakić je obavezan da nadoknadi troškove krivičnog postupka u iznosu od 2.500 KM u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude, navedeno je u Facebook objavi Kantonalnog suda u Novom Travniku.

Presuda je nepravosnažna i na nju osuđeni ima pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Prema pisanju lokalnih medija, Čakić je prije više od godinu u naselju Nević polje skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli Gabriel Gučanin i nerođena beba njegove sestre Gabrijele. 

Portal Centralna.ba naveo je da je Čakiću izrečena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od pet godina. Isti portal podsjeća da je Čakić vozio brže od dozvoljenog, preticao na punoj liniji i skrivio nesreću sa dva smrta ishoda. 

Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona je tražilo maksimalnu kaznu od 20 godina, a Čakić ima rok od 15 dana da se žali Vrhovnom sudu na presudu suda iz Novog Travnika.

Sestra smrtno stradalog, Gabriela Badrov, je 6. novembra prošle godine otišla po svog brata Gabriela Gučanina (18) u Novi Travnik. Samo nekoliko minuta prije kuće Sifet Čakić iz Opare u mjestu Nević Polje, gdje je područje zabrane preticanja, ograničenje 60 kilometara na sat, te puna linija, se prema informacijama koje je sud dokazao "utrkivao" sa svojim prijateljima koji su bili u druga dva auta. 

Mediji su naveli da je tokom preticanja, velikom brzinom, direktno i bez tragova kočenja udario u auto u kojem su se nalazili Gabriel Gučanin i Gabriela Badrov koja je bila pet mjeseci trudna. Pri direktnom udaru Gabriel je na mjestu nesreće smrtno stradao, dok je Gabriela zadobila teške tjelesne povrede i izgubila dijete. Mediji su prenijeli da su oni koji su uzrokovali nesreću otišli prije dolaska policije s mjesta nesreće, a pomoć stradalim su pružili ljudi u autima koji su bili iza njih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.