open-navfaktor-logo
search
Odluka vlade
Britanija sankcionisala i ruskog patrijarha Kirila zbog podrške Putinovom ratu
Velika Britanija je danas objavila novi talas sankcija a na spisku je patrijarh Kiril zbog njegove "istaknute podrške ruskoj vojnoj agresiji u Ukrajini".
16.06.2022. u 14:24
get url
text

VEZANI TEKST - Ovo su banke i pojedinci kojima je Velika Britanija uvela sankcije zbog Ukrajine

Sankcije su uvedene i ruskom komesaru za dečija prava koji je uključen u varvarski tretman djece u Ukrajini.

- Ruska komesarka za dječija prava Maria Lvova-Belova sankcionisana je zbog prisilnog premještanja i usvajanja ukrajinske djece. Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, također je kažnjen zbog njegove istaknute podrške ruskoj vojnoj agresiji u Ukrajini. Sankcije su također usmjerene na Putinove saveznike, vojne komandante i ruske i mijanmarske trgovce oružjem - navodi se na web stranici Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. 

Lvova-Belova je optužena da je omogućila da 2.000 ugrožene djece bude nasilno odvedeno iz regiona Lugansk i Donjeck i da je organizovala novu politiku za olakšavanje njihovog prisilnog usvajanja u Rusiji.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss je rekla:

- Danas ciljamo na pokretače i izvršioce Putinovog rata koji su Ukrajini donijeli neizrecive patnje, uključujući prisilno premještanje i usvajanje djece. Nećemo se umoriti da branimo slobodu i demokratiju, i da vršimo pritisak na Putina, sve dok Ukrajina ne uspije. Putinovi saveznici i dalje biraju da zatvaraju oči pred navodnim ratnim zločinima i podržavaju njegovu krvavu ofanzivu.

VEZANI TEKST - Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Današnje sankcije pogodile su i Sergeja Savostjanova, zastupnika moskovske gradske dume i člana Putinove političke elite. Na listi se nalazi i Alexey Isaykin, predsjednik i član uprave Volga-Dnepr Group, ruske transportne kompanije sa značajnim zračnim operacijama koju je ruska vlada ugovarala za stvaranje zračnih mostova koji prevoze kritičnu robu. Četiri vojna pukovnika iz 64. zasebne motorizovane brigade, jedinice za koju se zna da je ubijala, silovala i mučila civile u Buči, također su kažnjena zbog uloge te brigade u Ukrajini.

Sankcionisani su i članovi takozvanog Komiteta spasa za mir i red - organizacije koja sarađuje sa ruskom vojskom u podršci okupaciji Hersonske oblasti.

- Putinova agresija seže izvan Ukrajine, a ruski izvoz podstiče sukobe širom svijeta. Nove sankcije danas pogađaju organizacije odgovorne za snabdijevanje avionskih delova Oružanih snaga Mjanmara.

Ove nove sankcije ograničit će vojnu huntu Mjanmara koja se u velikoj mjeri oslanja na ruska zračna sredstva i odsjeći Putina od profita od prodaje kojima se finansira njegova ratna mašina. Ovo dolazi nakon izvještaja Amnesty Internationala koji razotkriva ulogu ruskog oružja u Mjanmaru - stoji u obrazloženju vladine odluke. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.