open-navfaktor-logo
search
Optužio Netanyahua
Borrell: Izraelska vlada je finansirala i stvorila Hamas da bi oslabila palestinske vlasti predvođene Fatahom
Josep Borrell, šef vanjske politike Evropske unije, optužio je Izrael da finansira Hamas kako bi oslabio palestinske vlasti predvođene Fatahom.
19.01.2024. u 21:04
get url
text

U oštrim komentarima tokom govora na Univerzitetu Valladolid u Španiji, Borrell je također optužio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da je lično izbacio iz kolosijeka svaki pokušaj rješavanja višedecenijskog izraelsko-palestinskog sukoba.

- Loša vijest je da Izrael, posebno njegova vlada, u potpunosti odbija – a jučer je Netanyahu to ponovo rekao kao da je očekivao moje današnje riječi – da prihvati rješenje (dvije države) koje je on lično bojkotirao u proteklih 30 godina - rekao je Borrell.

Njegove riječi uslijedile su samo dan nakon što je Netanyahu odbacio pozive Washingtona da se nakon rata uspostavi palestinska država i smanji vojna ofanziva Izraela u Gazi.

- Smatramo da rješenje o dvije države treba nametnuti izvana kako bi se donio mir - objasnio je Borrell, piše Euronews.

- Ali insistiram da je Izrael, nastavljajući da odbija ovo rješenje, otišao toliko daleko da je sam stvorio Hamas. Da, Hamas je finansirala izraelska vlada u pokušaju da oslabi palestinske vlasti predvođene Fatahom - dodao je.

Takozvano rješenje dvije države – koje bi Palestincima osiguralo državnost – je sveobuhvatni cilj koji žele zapadni saveznici u poslijeratnoj Gazi. Borrell je ranije opisao taj cilj kao izraelsku "najbolju sigurnosnu garanciju".

Tokom svoje posjete Libanu ranije ovog mjeseca, najviši diplomata EU-a rekao je da je stvaranje palestinske države "jedino održivo rješenje koje može donijeti mir i sigurnost za Izrael i Palestinu". Ali tokom govora u petak, Borrell se požalio kako "svi osim izraelske vlade" pozivaju na rješenje.

Od izbijanja sukoba na Bliskom istoku prošlog oktobra, Borrell je predvodio pozive EU-a na deeskalaciju neprijateljstava. On je također pozvao na humanitarne pauze u opkoljenom pojasu Gaze kako bi "evoluirali" do trajnog prekida vatre koji bi omogućio početak političkih mirovnih pregovora.

- Ako snažno ne interveniramo, spirala mržnje i nasilja nastavit će se s generacije na generaciju, sa sahrane na sahranu, kada sjeme mržnje koje se danas sije u Gazi raste - rekao je Borrell publici u Španiji.

U svom govoru Borrell je također ciljao na ekstremističke izraelske naseljenike na Zapadnoj obali.

- Međunarodna zajednica smatra da su oni (naseljenici) ilegalni, ali nije učinila ništa da se riješi ove nezakonitosti - rekao je Borrell, dodajući da su doseljenici danas nasilniji nego prije izbijanja sukoba 7. oktobra.

Evropska služba za vanjske poslove (EEAS), diplomatska jedinica EU-a na čijem je čelu Borrell, razmišlja o tome da slijedi vodstvo SAD-a i UK-a u sankcioniranju naseljenika odgovornih za nasilje na Zapadnoj obali.

Međutim, prema diplomatskim izvorima, malo je vjerovatno da će ministri vanjskih poslova odobriti planirane sankcije naseljenicima kada se u ponedjeljak okupe u Briselu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.