open-navfaktor-logo
search
Državni sekretar SAD-a
Blinken ide na Bliski istok dok rastu strahovi od proširenja sukoba
Američki državni sekretar Antony Blinken uputit će se u četvrtak na Bliski istok dok se povećavaju strahovi da će se izraelski rat u Gazi proširiti na cijeli region, nakon smrtonosnih eksplozija u Iranu i ubistva lidera Hamasa u Libanu.
04.01.2024. u 08:41
get url
text

Američki zvaničnik koji je želio da ostane anoniman potvrdio je putovanje - Blinkenovo četvrto putovanje u region od početka izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze - ali je odbio da ponudi bilo kakve detalje o putu osim zaustavljanja u Izraelu.

Vijest o posjeti je uslijedila nakon što je najmanje 95 ljudi ubijeno, a više od 200 ranjeno u Iranu u dvije eksplozije u blizini groba ubijenog generala Revolucionarne garde, a pristaša Hamasa Teheran brzo je okrivio Sjedinjene Države i Izrael za napad.

Washington je odbacio sugestije o umiješanosti bilo koje države.

Međutim, američki zvaničnik rekao je za AFP da je napad za koji niko nije preuzeo odgovornost napad prethodne noći, u kojem je ubijen Hamasov broj dva u predgrađu Bejruta, djelo Izraela.

Uoči najave Blinkenove posjete, glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller ponovio je strahove mnogih širom Bliskog istoka o širenju rata između Izraela i Hamasa.

- Nije ni u čijem interesu - ni u interesu bilo koje zemlje u regionu, ni u interesu bilo koje zemlje u svijetu - da ovaj sukob eskalira dalje nego što već jeste - rekao je Miller.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.