open-navfaktor-logo
search
Investicija u Sloveniji
Biznismen iz BiH kupio megaprojekt u Ljubljani na čak 200.000 kvadrata
Firma Rastoder u vlasništvu poduzetnika Izeta Rastodera prodala je nedovršeni poslovni dio velikog sportsko-poslovnog kompleksa Stožice u Ljubljani kompaniji MG Mind iz Bosne i Hercegovine, tačnije Mrkonjić Grada.
06.01.2024. u 20:43
get url
text
Sportsko-poslovni kompleks Stožice u Ljubljani
Sportsko-poslovni kompleks Stožice u Ljubljani

Nedovršeni privredni dio je privatni dio projekta izgradnje centra čiji su centralni dijelovi najveća dvorana i stadion u državi, koji su u vlasništvu općine Ljubljana, izvještava BiznisInfo.ba.

Dok su dvorana i stadion u Stožicama za vrijeme sportskih događanja ili koncerata često puni, komercijalni dio već nekoliko godina stoji nedovršen. Priča o poslovima oko centra Stožice završila je i na sudu u nekoliko postupaka.

MG Mind u Sloveniji posjeduje, među ostalim, građevinsku firmu KPL koja većinu poslova obavlja s ljubljanskom općinom. Partneri u poslu nisu otkrili kupoprodajnu cijenu.

Iz firme Rastoder, koja je poznata prvenstveno kao uvoznik i distributer Derby banana, a aktivna je i na području nekretnina u Ljubljani, objasnili su da je prodaja obavljena zbog konsolidacije ulaganja u nekretninski portfelj.

Poduzetnik Rastoder postao je vlasnik trgovačkog dijela uz stadion i dvoranu Stožice 2017. godine.

U firmi Rastoder, u kojoj su već ranije provjeravali interes za kupovinu nekretnina, napisali su kako su, nakon detaljnog pregleda, s bosanskohercegovačkom firmom MG Mind potpisali kupoprodajni ugovor kojim je postala vlasnik kompanije Trgovsko mesto inženjering koja službeno posjeduje nekretnine u trgovačkom dijelu Stožica.

Novi vlasnik je prije nekoliko dana preuzeo upravljanje nekretninom.

Trgovački dio još nije završen (Foto: BiznisInfo)

Nedovršena poslovna zgrada ima 200.000 kvadratnih metara. Od ukupne površine 103.000 kvadrata je predviđeno za izgradnju 200 do 250 trgovina, a ostalo su parkirališni i uslužni sadržaji.

Novi vlasnik morat će s Gradom Ljubljanom sklopiti ugovor o javno-privatnom partnerstvu u kojem će biti izvođač radova na izgradnji javnih parkirališta, pristupnih cesta i eventualnog nogometnog igrališta na krovu poslovne zgrade.

MG Mind na čelu je grupacije osnovane 1998. godine koja se bavi građevinarstvom, nekretninama i trgovinom, a njen vlasnik je biznismen Mladen Milanović. Grupacija obuhvata 15 firmi i zapošljava više od 3.000 ljudi.

Prema podacima BiznisInfo.ba, MG Mind je prošle godine imao prihode od skoro 93 miliona KM i neto dobit od oko 27 miliona maraka.

U Sloveniji je firma već prisutna, među ostalim, kao vlasnik građevinske kompanije KPL, koja većinu poslova ostvaruje na projektima Općine Ljubljana.

Iz firme Rastoder o kupcu su napisali kako je riječ o etabliranoj kompaniji u području graditeljstva i razvoja nekretnina, a prema uvjeravanjima iz krugova bliskih prodavatelju, kupac ima ambiciozne planove na tom području.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.