open-navfaktor-logo
search
Amerika
Bivši sveštenik optužen za ubistvo osmogodišnje djevojčice iz 1975, otkrio ga dnevnik doušnika
Bivši sveštenik David Zandstra iz američke Georgije, optužen je za ubistvo osmogodišnje djevojčice, počinjeno 1975. godine dok je bio na dužnosti u Pennsylvaniji.
25.07.2023. u 18:32
get url
text
David Zandstra, Gretchen Harrington, ubistvo
David Zandstra, Gretchen Harrington, ubistvo

Osumnjičeni, David Zandstra, uhapšen je 17. jula u okrugu Cobb u Džordžiji, gdje istražitelji kažu da je priznao ubistvo osmogodišnje Gretchen Harrington prije skoro pet decenija dok je bio pastor u Marple Townshipu u Pennsylvaniji, prema uredu okružnog tužioca Delaware.

Njegovo priznanje uslijedilo je nakon što su mu istražitelji predočili nove dokaze prikupljene početkom ove godine, a koji potiču iz intervjua s povjerljivim doušnikom i zapisom u dnevniku koji je doušnik napisala 1975. godine kada je bila 10-godišnja djevojčica, saopćeno je iz ureda okružnog tužioca, objavio je CNN. 

Zandstra je optužena za krivično djelo ubistvo, otmicu maloljetnika i posjedovanje oruđa za zločin, navodi se u saopćenju. 

- Pravda je dugo dolazila, ali mi smo ponosni i zahvalni što smo konačno u mogućnosti da zajednici damo odgovor - rekao je okružni tužilac Delaware Jack Stollsteimer u izjavi.

Ovaj slučaj "proganja" pripadnike policije i malo područje Marple Townshipa otkako je Gretchen nestala, rekao je Stollsteimer. Djevojčica je posljednji put viđena kako hoda do ljetnog biblijskog kampa 15. augusta 1975. godine.

Kamp je održan u crkvi Trinity Church Chapel Christian Reform Church – gdje je Zandstra bio pastor – i Reformed Presbyterian Church – gdje je Gretchenin otac bio pastor, navodi se u saopćenju. Gretchenin otac se zabrinuo kada se ona nije pojavila u njegovoj crkvi, a Zandstra je tada pozvao policiju da prijavi Gretchenin nestanak.

Istražitelji su primijetili da je bilo netačnosti u Zandstrinim ranim izjavama i da su imali pitanja o tome kako je pastor znao toliko o tome šta je Gretchen nosila tog dana, iako nikada nije stigla u kamp, ​​prema nedavno objavljenoj krivičnoj prijavi.

Zandstra je tada negirao da zna bilo šta o nestanku, navodi se u prijavi.

Dva mjeseca kasnije, Gretchenini skeletni ostaci pronađeni su u obližnjem državnom parku Ridley Creek. Njen uzrok smrti bilo je ubistvo, a vještak je rekao da je Gretchen pretrpjela "dva ili više tupih udaraca u lobanju", prema sudskim dokumentima.

Prošlo je skoro pet decenija dok je slučaj ostao neaktivan. Na kraju, intervju sa ženom koja je bila prijateljica sa kćerkom osumnjičenog 1970-ih – i njeni dnevnički zapisi iz tog vremena – doveli su do ključnog preokreta u slučaju.

Tek ovog januara državna policija Pensilvanije je saznala nove dokaze od povjerljivog doušnika, koja je bila najbolja prijateljica sa jednom od Zandstrinih kćeri 1970-ih i posjećivala prenoćišta u njegovoj kući, saopćilo je okružno tužilaštvo.

Žena je policiji pokazala dnevnik koji je vodila 1975. godine u kojem je pisala da joj je tadašnji pastor u dva navrata "dodirnuo prepone" dok je bila na spavanju u njegovoj kući, navodi se u prijavi. Doušnik je ispričao istražiteljima kada je ispričala Zandstrinoj kćerki šta se dogodilo, kćerka je odgovorila da je njen otac to ponekad radio, navodi se u saopćenju. 

Dnevnik doušnika sadržavao je i zapis o odvojenom incidentu, za koji je rekla da je bio pokušaj otmice.

- Pogodi šta? Čovjek je dva puta pokušao da otme Holi! To je tajna pa ne mogu nikome reći, ali mislim da je on taj koji je oteo Gretchen - stoji u dnevniku iz septembra 1975. godine, prema krivičnoj prijavi.

- Mislim da je to bio gospodin Z.

Istražitelji su saznali da bivši pastor sada živi u Marietti, Georgia, i tamo su ga suočili s novim dokazima prošlog mjeseca, navodi se u saopćenju

Zandstra je priznao da je ponudio Gretchen vožnju do ljetnog kampa ujutro nakon njenog nestanka, navodi se u tužbi. Rekao je policajcima da je dijete odvezao u šumu i rekao joj da se skine, navodi se u prijavi. Kada je odbila, rekao je da ju je udario šakom u glavu i ostavio da krvari, vjerujući da je mrtva, navodi se u pritužbi.

Policija je iz Zandstre sakupila uzorak DNK-a, tako da se može uporediti sa DNK-a prikupljenim sa lica mjesta, kao i otvorenim slučajevima u državi i zemlji, saopćilo je okružno tužilaštvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.