open-navfaktor-logo
search
Kina
Bivši šef jedne od najvećih osiguravajućih kuća osuđen na doživotni zatvor zbog korupcije
Wang Bin, bivši predsjednik jednog od najvećih kineskih osiguravatelja života, provest će ostatak života u zatvoru nakon što ga je sud proglasio krivim za korupciju.
13.09.2023. u 21:58
get url
text
Wang Bin
Wang Bin

Wang (64) je osuđen na smrtnu kaznu, uslovno na dvije godine, nakon čega će služiti doživotnu kaznu bez mogućnosti zamjene ili uvjetnog otpusta, prema presudi koju je u utorak objavio prijelazni sud u gradu Jinan, u istočnoj kineskoj provinciji Šandong.

Prema presudi suda, proglašen je krivim za uzimanje mita u vrijednosti od oko 325 miliona juana (44,6 miliona dolara) i prikrivanje depozita u inostranstvu od 56,4 miliona juana (7,8 miliona dolara), piše CNN.

Wang je optužen za primanje mita između 1997. i 2021. godine, kada je bio na čelu brojnih državnih finansijskih institucija, uključujući China Life Insurance, Kinesku banku komunikacija i China Taiping Insurance. On je navodno sakrio ilegalni novac na bankovnim računima u Hong Kongu, navodi se u presudi.

- Iznos mita koji je Wang Bin prihvatio bio je posebno ogroman, okolnosti zločina bile su posebno ozbiljne, a društveni uticaj bio je posebno loš - navodi se u presudi.

On je posljednji najviši izvršni direktor koji je ušao u zamku antikorupcijskog napada predsjednika Xi Jinpinga na finansijski sektor zemlje vrijedan 56 biliona dolara. Kazna je uslijedila više od godinu dana nakon što je Wanga, koji je također bio najviši zvaničnik Komunističke partije u China Lifeu, istražila najviša stranačka agencija za borbu protiv korupcije.

Bio je jedno od više desetaka velikih imena na meti čistke u Pekingu.

Na listi su i Li Xiaopeng, bivši predsjednik finansijskog konglomerata China Everbright Group i Liu Liange, bivši predsjednik Bank of China, četvrtog najvećeg zajmodavca u zemlji.

Bao Fan, zvijezda investicijskog bankara, nestao je u februaru i vjeruje se da je uhvaćen u mreži.

Analitičari su rekli da je napad na finansijsku industriju, koji je uslijedio mjesecima nakon što je Xi osigurao historijski treći mandat u oktobru 2022., uglavnom bio usmjeren na konsolidaciju njegove moći.

Vjeruju da Xi mora centralizirati kontrolu nad rastućom financijskom industrijom kako bi se nosio sa sve dubljim ekonomskim problemima Kine i kako bi se pripremio za potencijalni "finansijski rat" sa Sjedinjenim Državama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.