open-navfaktor-logo
search
David Petraeus
Bivši direktor CIA-e: U Ukrajini se približavamo "Srebrenica momentu", a to znači...
Rat u Ukrajini je u ključnom trenutku, koji bi čak mogao biti opasan za ovu zemlju, kaže bivši direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) David Petraeus.
07.04.2022. u 09:44
get url
text

Govoreći u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), penzionisani američki general kaže da je važno da saveznici u NATO-u, posebno zemlje istočne Evrope, nastave da pružaju vojnu podršku Ukrajini.

Prema njegovim riječima, pobijediti Rusiju nije nemoguće.

- Ukrajinci su dobili bitku u Kijevu, dobili su bitku u druga dva sjeverna grada, Černihivu i Sumiju. Oni, u stvari, mogu da pobijede Ruse - rekao je Petraeus, koji je komandovao američkim snagama u ratovima u Iraku i Afganistanu.

Petraeus dodaje da ruske snage imaju manjak u logistici i da su pretrpjele velike gubitke. Isključuje mogućnost uključivanja snaga NATO-a u sukobe u Ukrajini i predviđa da će rat biti okončan pregovorima. Ako se rat oduži, kaže Petraeus, rizici su veliki.

- Sklon sam da mislim da je vjerovatnoća upotrebe oružja za masovno uništenje trenutno još mala - rekao je on.

Odgovrajući na pitanje šta raniji ratovi koje je Rusija vodila pod Putinom govore o ovome, bivši direktor CIA-e je rekao: 

- Kako su dobili rat u Čečeniji? Uništili su Grozni. Samo su ga uništili i istjerali stanovništvo. Šta su uradili u Siriji? Nisu imali trupe na zemlji nego specijalne i vazdušne snage i uništili su Alepo, grad sa više stanovnika od Kijeva, i onda ga raselili. Razlika je u tome što niste imali cijeli svijet fokusiran i stotine hiljada mobilnih telefona koji sve to snimaju. Ako možete da prođete kroz javno dostupne informacije, Twitter i ostale društvene mreže, možete da razumijete šta se dešava i mislim da je ovo prvi rat u kojem se to dešava i prvi rat u kojem vidite, posebno SAD, kako uzima obavještajne podatke i čini ih javnim na način da se ne otkrivaju izvor i metod. Konstantno pokazujemo što Rusi rade, i predviđamo šta će uraditi, što i rade, iako su rekli da neće.

VEZANI TEKST - Žestok odgovor na zločine: Nove sankcije SAD-a izbrisat će ruske ekonomske dobitke u zadnjih 15 godina

O eventualnoj upotrebi nuklerarnog oružja, Petraeus kaže da bi "upotreba oružja za masovno uništenje bilo vanredno, ne samo nesavjesno sa moralne strane, nego bi iz Putinove perspektive bilo nevjerovatno glupo".

- Jer, koja god zemlja na svijetu da poriče ovo što Rusija čini, žmuri na jedno oko i pokušava da je podrži, to se ne bi moglo previdjeti. Kao što je jedan zvaničnik kazao, osim što Rusija tako jača svoje prijetnje, ne vidim ih kako koriste oružje masovnog uništenja. Ali, postoji rizik, ako je prije bio na nuli, sad je veći od nule. Ljudi koji se time bave rade na planovima u slučaju najcrnjeg scenarija u odbrani, bezbjednosti i obavještajnoj zajednici. Zna se da naš Savjet nacionalne bezbjednosti ima timove koji rade na potencijalnim scenarijima. Ali, sklon sam da vjerujem da je vjerovatnoća tog scenarija u ovom trenutku niska.

Složio se sa konstatacijom da je Putin za mnoge stvari kazao da ih neće uraditi, pa ih je uradio.

- On jeste koristio hemijsko oružje, Navaljni je skoro ubijen. Koristio je nervni agens dva puta, bio je slučaj u Velikoj Britaniji. Da, riječ o nekome ko nema moralne skrupule i ko je nemilosrdan, ali također mislim da on nije toliko glup da ne bi mogao predvidjeti kakav bi moralni bijes u tom slučaju izazvao. Mislim da se primičemo momentu koji bi mogao skrenuti ka "Srebrenica momentu" - rekao je Petraues, te pojasnio šta misli pod time: 

- Sjetite se da se SAD nije miješao u Bosni dok se nije desila Srebrenica. Moralni bijes širom svijeta je bio tako veliki da je natjerao SAD da konačno preduzme akciju. Time ne mislim da bi SAD trebao da preduzmu direktnu vojnu akciju, ali mislim da bi trebali prekinuti svaki lanac koji hrani bilo koju rusku industriju i sankcionisati svaki njen dio. Ne želim da ovo zvuči kao pretjerivanje, ali znate onu "rađe umrijeti od gladi nego jesti rusko žito", jer moralni bijes bi bio tako veliki. A ako bi upotrijebio oružje za masovno uništenje, ne mogu zamisliti šta bi bio odgovor.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.