open-navfaktor-logo
search
Slučaj Registratori
Bihać: Tužilac odustao od tužba protiv Ananda Bakala, Medine Kurić i Aide Piralić
Pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona 23. januara 2017. godine u akciji kodnog naziva "Registrator", uhapsili su 13 osoba, te pretresli prostorije Službe za zapošljavanje USK.
29.08.2023. u 14:08
get url
text
Općinski sud Bihać
Općinski sud Bihać

VEZANI TEKST - Akcija policije u Bihaću: Uhapšeno 13 uposlenika Zavoda za zapošljavanje USK

Među uhapšenima su bili bivši v. d. direktora Zavoda Anando Bakal, kao i njegovi prethodnici Mesud Mešić, Ramo Sulić i Edin Ferizović. Sve uhapšene osobe tada su bili uposlenici ili nekadašnji uposlenici Službe za zapošljavanje USK, koji su bili raspoređeni na rukovodećim pozicijama. 

Oni se bili osumnjičeni za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te krivotvorenje službenih isprava. 

Akcija je izvedena po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, a nakon višegodišnje istrage, tada osumnjičeni Anando Bakal, redakciji Faktora poslao je presudu Općinskog suda u Bihaću u kojoj se navodi: 

- Na pretresu održanom u Sudu u Bihaću 6. jula 2023. godine zastupnik optužbe je odustao od u odnosu na optužene: Ananda Bakala, Medinu Kurić i Aidu Piralić i to u odnosu na sve tačke koje su imenovanima bile stavljene na teret optužnicom. S obzirom na navedenu činjenicu, u odnosu na ove optužene postupak je razdvojen i donesena je predmetna odluka.

Imajući u vidu činjenicu da je tužilac u toku glavnog pretresa odustao od optužbe: Ananda Bakala, Medinu Kurić i Aidu Piralić, sud je donio presudu da se odbija optužba.

Iz Općinskog suda Bihać potvrdili su da je presuda u predmetu Anando Bakal pravosnažna, uz napomenu da se radi o odbijajućoj presudi (presuda kojom je optužba odbijena), jer je tužilac odustao od optužbe.

S obzirom na to da je Općinski sud u Bihaću donio presudu u kojoj se optužba odbija odlučeno je da će se troškovi sudskog postupka isplatiti iz budžeta Općinskog suda Bihać.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.