open-navfaktor-logo
search
Američki predsjednik
Biden upozorio svijet na nuklearni "Armagedon": Prilično dobro sam upoznao Putina, ne šali se
Američki predsjednik Joe Biden rekao je da se svijet suočava s najvećom prijetnjom nuklearnog "Armagedona" još od predsjednika Kennedyja i Kubanske raketne krize.
07.10.2022. u 07:55
get url
text

Kazao je to na prikupljanju sredstava Demokratske stranke u New Yorku nakon što su ruski dužnosnici upozorili na mogućnost korištenja taktičkog nuklearnog oružja, objavio je Sky News.

Opisujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, Biden je rekao da je "prilično dobro upoznao tog tipa".

- Ne šali se kada govori o korištenju taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili hemijskog oružja jer njegova vojska, može se reći, ima znatno slabije rezultate - kazao je Biden.

Jasno je izrazio svoju zabrinutost da bi, ako bi se takvo oružje rasporedilo, ono brzo eskaliralo u svjetski nuklearni sukob.

- Prvi put od kubanske raketne krize imamo izravnu prijetnju upotrebom nuklearnog oružja ako se situacija nastavi razvijati ovim tokom - rekao je.

- Pokušavam shvatiti šta je Putinovo odstupanje? Gdje on nalazi izlaz? Gdje se nalazi u toj poziciji u kojoj ne samo da gubi obraz, već i značajnu moć unutar Rusije? Nismo se suočili s mogućnošću Armagedona od Kennedyja i kubanske raketne krize - kazao je pa dodao:

- Ne vjerujem da postoji nešto poput sposobnosti da se lako upotrijebi taktičko nuklearno oružje i sve to ne završi s Armagedonom.

Tokom krize 1962, Sjedinjene Države pod predsjednikom Johnom Kennedyjem i Sovjetski Savez pod Nikitom Hruščovim bili su blizu upotrebe nuklearnog oružja zbog prisutnosti sovjetskih projektila na Kubi.

Američki dužnosnici upozoravali su posljednjih nekoliko mjeseci na mogućnost da Rusija upotrijebi oružje za masovno uništenje u Ukrajini nakon brojnih strateških neuspjeha na bojnom polju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.