open-navfaktor-logo
search
Obraćanje javnosti
Biden: Putin je agresor, Rusija će biti pod teškim sankcijama
Američki predsjednik Joe Biden obratio se večeras javnosti. 
24.02.2022. u 19:54
get url
text

- Putin je ovo planirao mjesecima, govorimo to već dugo. Nagomilao je više od 170.000 vojnika na granici. Odbacio je sve diplomatske napore SAD-a i saveznika. Sedmicama upozoravamo da će se ovo dogoditi. I sad se to odvija više-manje onako kako smo predvidjeli. Optuživali su Ukrajinu za genocid i agresiju. Priznali su tzv. republike na ukrajinskom teritoriju. Putin je objavio rat i za samo par trenutaka projektili su počeli padati po Ukrajini - rekao je Biden.

VEZANI TEKST - Zelenski se obratio Ukrajincima, nove informacije o borbama

- Putin je agresor. Putin je odabrao ovaj rat i sad će i on i njegova zemlja snositi posljedice. Danas najavljujem teške sankcije, posljedice će biti teške po rusku ekonomiju. SAD ne radi to sam, nego u saradnji s Evropskom unijom i mnogim partnerima širom svijeta. Upravo sam razgovarao s liderima G7. Ograničit ćemo ruske sposobnosti poslovanja u dolarima, funtama i eurima - rekao je Biden.

Biden dodaje kako je napad Rusije na Ukrajinu se uglavnom dogodio prema predviđanjima SAD, uz "neosnovane tvrdnje" i pokušaje provokacija.

U svom komentaru, Bajden kaže da je napad uslijedio nakon sedmica upozorenja iz SAD-a.

- Napori ruske vlade da započne rat uključivali sajber napade i granatiranje ukrajinskih i separatističkih položaja u istočnoj Ukrajini. Rusija organizirala operacije lažne zastave koje su rezultirale "flagrantnim" kršenjem međunarodnog prava - kazao je on.

- SAD će zaustaviti sposobnost Rusije da finansira i razvija svoju vojskuk. Namjetnut ćemo i ograničiti njihovu sposobnost da utječu na ekonomiju 21. vijeka. Ruska berza je doživjela veliki pad. Sada smo sankcionisali ruske banke koje zajedno drže jedan bilion dolara imovine. Ugasili smo jednu od najvećih ruskih banaka, koja drži jednu trećinu bankarske imovine zemlje. To znači da smo svaku imenovinu koju ima ova banka u SAD-u zamrznuli - dodao je Biden.

Američki predsjednik kaže da se na listi sankcija nalaze ruska elita, ali i članovi njihovih porodica.

- Ovo su ljudi koji su lično imali koristi od politike Kremlja i oni bi trebali snositi posljedice - kaže on.

On napominje kako "nisu i neće" biti angažirane u sukobu s Rusijom u Ukrajini.

- Naše snage ne idu u Evropu da bi se borile u Ukrajini, već da bi branile naše NATO saveznike i uvjeravale te saveznike na istoku - kaže on i dodaje "Sjedinjene Države će braniti svaki pedalj teritorije NATO-a punom snagom američke moći".

Američki predsjednik dodaje da vjeruje da je NATO ujedinjeniji nego ikada prije i da "nema sumnje" da će SAD i druge zemlje NATO-a ispuniti svoje ugovorne obaveze.

VEZANI TEKST - Putin spreman pregovarati s Ukrajinom, ali pod dva uvjeta

- Hiljade američkih kopnenih i drugih snaga raspoređeno je u zemlje NATO-a u istočnoj Evropi koje se osjećaju ugroženima od Rusije, uključujući Latviju, Estoniju i Litvaniju na Baltiku, kao i Poljsku i Rumuniju. Odobrio sam dodatne trupe koje će biti rapoređene u Njemačkoj - istakao je on.

Predsjednik Biden kaže da ruska invazija na Ukrajinu odaje "zlokobnu viziju" Vladimira Putina.

U svom komentaru, Biden kaže da se operacija nikada nije radila o "istinskim" ruskim sigurnosnim brigama, već o otvorenoj agresiji i Putinovoj želji "za carstvom".

- Sada cijeli svijet jasno ko su zapravo Putin i zastupnici Kremlja. Putin želi imperiju i ne bira sredstva. Mijenja granice silom i bira da vodi rat bez razlog. Ali to je vizija kojoj će se suprotstaviti Sjedinjene Države i nacije koje vole slobodu.

On je naveo kako ne planira razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon što je najavio vojni udar na Ukrajinu.

- Putinov izbor da pokrene rat bez razloga oslabit će Rusiju. Slobodu i demokratiju ne može pobijediti tiranin i njegova vojska. Sloboda će na kraju pobjediti. Bog blagoslovio narod slobodne i mirne Ukrajine - zaključio je Biden.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.