open-navfaktor-logo
search
Humanitarna kriza
Biden će objaviti plan: SAD će postaviti privremenu luku u Gazi za dostavu pomoći
Predsjednik SAD-a Joe Biden će objaviti plan u svom govoru o stanju nacije, rekao je viši američki dužnosnik za Al Jazeeru.
07.03.2024. u 21:23
get url
text

Do planova je došlo uslijed zabrinutosti Washingtona da humanitarna pomoć koja ulazi u Gazu nije nije "ni izbliza dovoljna i da ne dolazi dovoljno brzo", rekao je neimenovani viši dužnosnik. Luka će se uglavnom sastojati od privremenog doka koji će moći primiti brodove sa stotinama dodatnih kamiona humanitarne pomoći svaki dan.

Dužnosnik je rekao da operacija neće zahtijevati da američke trupe budu na terenu, te da će američko osoblje ostati na brodovima dok dostavljaju pomoć, čija će prva pošiljka doći s Kipra.

Dužnosnik nije iznio detalje o tome kako će se pristanište izgraditi, ali je rekao da će to potrajati nekoliko sedmica, te da će SAD koordinirati s izraelskom vojskom u vezi sa sigurnosnom situacijom na obali Gaze.

Neimenovani izraelski dužnosnik kojeg je citirao Reutersov novinski servis kaže da ta zemlja "u potpunosti podržava" stvaranje "privremenog pristaništa" na obali Gaze kako bi se humanitarna pomoć dopremala morem.

Dužnosnik, koji je Reutersu govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da će Izrael koordinirati razvoj luke sa SAD-om.

Biden i drugi američki dužnosnici više puta su u javnim komentarima oštro kritikovali Izrael zbog blokiranja ulaska pomoći u Pojas Gaze, ali Izrael je to nastavio činiti.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog prekograničnog napada 7. oktobra u kojoj je ubijeno 30.800, a ranjeno 72.298 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.