open-navfaktor-logo
search
Privremena odluka
BHDCA će izgubiti 3,3 miliona KM ukidanjem naplate takse po putniku, Aerodrom Banja Luka duguje oko 1,6 miliona KM
Procijenjeno je da će Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) u idućoj godini izgubiti oko 3,3 miliona KM koje neće moći nadoknaditi, niti naknadno naplatiti jer u tom periodu neće biti na snazi odluka o naplati takse po putniku koji odlazi sa aerodroma u BiH.
23.12.2023. u 14:09
get url
text

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH ukinulo taksu koja je plaćana po odlazećem putniku sa bh. aerodroma

Odluka o privremenoj obustavi naplate ove takse, koja će trajati od 1. januara do 31. decembra 2024, donesena je u srijedu, 20. decembra, na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon što je prošla kroz proceduru konsultacija i bila dostavljena nadležnim institucijama na mišljenje.

Nedavo su iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH u odgovoru na zastupničko pitanje naveli da je ova taksa značajan izvor prihoda BHDCA, kao i da je ova direkcija bila prisiljena pokrenuti sporove protiv tri aerodroma jer je ostala bez prihoda po ovom osnovu, odnosno aerodromi godinama nisu dostavljali mjesečne izvještaje koji su osnova po kojoj BHDCA šalje fakture aviokompanijama.

U odgovoru na naša pitanja iz BHDCA su kazali da je procjena da će u periodu od 1. januara do 31. decembra 2024. godine, kada na snazi neće biti odluka o naplati takse, izgubiti oko 3,3 miliona KM koje neće moći nadoknaditi, niti naknadno naplatiti. 

Kada je riječ o tužbama protiv aerodroma, iz BHDCA su nam kazali da su, nakon podnesenih tužbi, aerodromi Mostar i Tuzla dostavili izvještaje, te su fakture ispostavljene aviokompanijama i potraživanja su u procesu naplate.

- Na osnovu dostavljenih izvještaja aerodroma Mostar, ukupan iznos naknada za period juni 2017 - mart 2021. je 96.125 KM, dok su visine naknada prevezenih putnika i tereta sa aerodroma Tuzla za period juni 2017. – august 2021. iznosile oko 2,2 miliona KM – naveli su iz BHDCA.

Međutim, Aerodrom Banja Luka do današnjeg dana nije dostavio izvještaje, a duguje ih od 2017. godine, te je sudski postupak u toku. Procijenjena šteta zbog neplaćanja naknada za prevoz putnika / tereta iznosi oko 1,6 miliona KM.

Iz državne direkcije su napomenuli da je samo Aerodrom Sarajevo ispunjavao ovu svoju obavezu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.