open-navfaktor-logo
search
Za koga rade direktori
Bečarević: Molim KJKP Park da osvijetle mračne dijelove grada i dokažu da vole Sarajevo
Ja volim Sarajevo, trebalo je instalirati u koritu rijeke Miljacke koje pripada općini Stari Grad i u koritu Miljacke u blizini Akademije likovnih umjetnosti na teritoriji općine Centar, gdje su i najčešće posjete turista prilikom dolaska u Sarajevo. 
21.06.2023. u 07:58
get url
text
Volim Sarajevo
Volim Sarajevo

VEZANI TEKST - Hadžiahmetović: Četiri električara ne mogu održavati javnu rasvjetu u Kantonu Sarajevo

Od ovog projekta za sada neće biti ništa, izjavio je za Faktor Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, jer konačno javno preduzeće tražilo je ogromnu cifru da se to instalira.

- To smo trebali uraditi u saradnji sa Upravom grada Sarajeva i gradonačelnica Benjamina Karić je iskazala veliki interes da to zajedno uradimo, ali posljednja informacija koja je do mene došla da je KJKP Park tražio enormnu cifru da se realizuje ovaj projekat. Nemam dokaz, ali sam čuo da je Park tražio 12-13 hiljada maraka, da se to instalira na dva mjesta u rijeci Miljacki, a to realno ne bi trebalo više koštati od par hiljada maraka. Ovo je sramota i ne mogu da vjerujem da je takvu ponudu dao Park, umjesto da to napravi od svojih sredstava kao javno preduzeće kojeg finansiraju građani, oni nude nemoralnu ponudu – ističe Bečarević.

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture potpisalo je ugovor 2020. godine sa KJKP Park o održavanju javne rasvjete u svih devet općina KS, izjavio je 2021. godine za Faktor ministar Enver Hadžiahmetović, koji nije bio zadovoljan kako se osvjetljava kanton.

- Park nije kapacitiran da vrši kvalitetnu uslugu u održavanju javne rasvjete i Ministarstvo vrši pripreme za raspisivanje novog javnog poziva za održavanje javne rasvjete. Kada odaberemo novog operatera, sigurno će se popraviti trenutno stanje sa osvjetljenjem KS, koje je očigledno zapušteno. Park ima samo četiri električara i par kamiona-dizalica i očigledno je bio pogrešan odabir ovog javnog preduzeća za održavanje javne rasvjete - izjavio je bivši ministar Hadžiahmetović.

Problem sa osvjetljavanjem naselja u Sarajevu još nije riješen na Grbavici, a ministar Bečarević je na to ukazao.

- I za mrak u nekim dijelovima Sarajeva Ministarstvu pristižu žalbe građana i ovaj projekat je počeo u vrijeme prošlog sastava Vlade KS i još nije završen. Molim KJKP Park, pošto je javna rasvjeta u njihovoj nadležnosti i za to dobijaju iz budžeta milion maraka godišnje, da osposobe javnu rasvjetu na mjestima gdje to stalno ukazuju građani. Vrlo je teško raditi projekte sa direktorima javnih preduzeća koji nemaju osjećaj prema ovom ministarstvu i potrebama građana, već imaju samo osjećaj prema političkim strankama – kazao je ministar Bečarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.