open-navfaktor-logo
search
Potvrđena optužnica
Banjalučanin sa lažnim hrvatskim pasošem prevario firmu iz Sarajeva, notare i sud
Osnovni sud Banja Luka potvrdio je optužnicu protiv Banjalučanina Aleksandra Lapčevića (37) zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave u sticaju sa krivičnim djelom prevara.
08.11.2023. u 13:56
get url
text

Lapčević se tereti da je na osnovu lažnog pasoša Hrvatske na ime Nebojša Hadžović, a u kojem je bila skenirana njegova fotografija, doveo u zabludu druge i za sebe pribavio protivpravnu imovisku korist od oko 15.000 KM.

U optužnici je precizirano da je Lapčević lažni pasoš Republike Hrvatske nabavio od nepoznate osobe neutvrđenog dana u toku 2019. godine i izdala ga je Policijska uprava Županja.

Potom je kod notara u Banjoj Luci obavio preregistraciju postojećeg privrednog društva "Maverik" d.o.o. Banja Luka, a na osnovu takvih dokumenata Okružni privredni sud u Banjoj Luci je donio rješenje u kojem je navedeno da je osnivač i direktor "Maverika" Nebojša Hadžović.

Lapčević je optužen da je na isti način kod drugog banjalučkog notara uradio preregistraciju privrednog društva "Gojić company - Mig" d.o.o. Banja Luka. Ponovo je dobio rješenje nadležnog suda u Banjoj Luci, pa se lažno predstavljao kao direktor te firme i u aprilu 2020. godine dogovorio kupovinu dezinfekcionih i zaštitnih sredstava od preduzeća iz Sarajeva.

Robu je zadržao za sebe i prodao dalje nepoznatim osobama, a da novac u ukupnom iznosu od 15.533 KM nije uplatio privrednom društvu "E…." d.o.o. Sarajevo.

- Na taj način pričinio im je materijalnu štetu u navedenom iznosu, a sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist – stoji u optužnici koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo Banja Luka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.