open-navfaktor-logo
search
Kriza
Assadov režim ograničio kupovinu hljeba, pecivo se prodaje na crnom tržištu
Režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, koji nije u stanju građanima obezbijediti najosnovnije potrebe u regijama koje kontroliše, trenutno je suočen s nestašicom hljeba.
20.10.2020. u 12:17
get url
text

Režim koji je sve državne resurse potrošio u ratu protiv vlastitog naroda, ima ozbiljne poteškoće u zadovoljavanju osnovnih potreba ljudi u regijama koje kontroliraju. Nakon krize s gorivom, koja u tim regijama traje već duže vrijeme, i druge krize izlaze na vidjelo.

Česta nestašica hljeba u regiji u posljednje dvije sedmice stanovništvu je postala nesnošljiva. 

Zbog krize s gorivom, neke su pekare prestale raditi u Damasku, Halepu, Homsu i Hami.

Assadov režim, koji i dalje vlada zemljom nakon ubistva na stotine hiljada civila, trenutno nije u stanju opskrbiti brašnom pekare u gradovima koji su pod njegovom kontrolom.

Stanovnici su tako primorani satima čekati u redovima ispred pekara kako bi kući odnijeli hljeb.

Prije građanskog rata, Sirija je izvozila pšenicu.

Assadov režim, koji doživljava ekonomski kolaps, ograničio je količinu hljeba koju građani mogu kupiti kako bi izbjegao poteškoće u opskrbi pekara brašnom.

Režim je prve korake poduzeo u septembru, kada je uveo elektronski sistem kartica koji bi se trebao koristiti prilikom kupovine.

Nakon uvođenja ovog sistema, hljeb se počeo prodavati i na crnom tržištu. Paket hljeba koji se inače prodaje za 200 sirijskih funti, na crno se prodaje po tri puta većoj cijeni.

Oni građani koji nisu u stanju kupiti hljeb na crnom tržištu, primorani su da sate provode čekajući pred pekarama u redu za hljeb.

Državni službenik u Siriji prima prosječnu plaću od 50 hiljada sirijskih funti.

Ekipa AA snimila je duge redove ispred pekara u Halepu i Hami, gdje se mogu vidjeti mladi, stari, djeca i žene dok čekaju u redu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.