open-navfaktor-logo
search
Detalji iz sudnice
Anestetičarka: Džena Gadžun nije bila priključena na EKG aparat, nije mi poznato je li izvagana
Na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu u predmetu koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je ispitalo dva svjedoka, anestetičarku Nerminu Kadić i kantonalnu zdravstvenu inspektoricu Amelu Tanović Ćeranić.
07.03.2024. u 15:53
get url
text

VEZANI TEKST - Muris Gadžun na insistiranje advokata čega se može sjetiti: Mogu se sjetiti da mi je dijete pod zemljom

Iako je od 2018. godine u penziji, anestetičarka Kadić povremeno bi radila privatno, uglavnom s Rožajcem, pojasnila je danas. Njen posao bi bio sve ono što podrazumijeva pripremu sale za operaciju, da provjeri aparate, monitore, pripremi setove za intubaciju...

Kako je navela danas, s Rožajcem nije potpisala ugovor o radu. Plaćana je po dolasku, u zavisnosti od satnice.

- U početku je to bilo nekih 50-60 KM - rekla je Kadić.

Na dan operacije preminule djevojčice sve je teklo uobičajenim tokom. Došla je u ordinaciju, sišla u salu, presvukla se te pripremila salu i sve ono što je u opisu njenog posla. Potom je, priča ona, sišla majka s djevojčicom, Rožajac te Jovanović i Halimić.

Rožajac je, pojasnila je, intubirao dijete, dok je ona priključila infuziju. Danas je istakla kako je u prethodnom iskazu rekla da je dijete bilo priključeno na EKG, ali da sada tvrdi da nije.

- Dok sam ja završila sa stavljanjem braunile, dijete je već bilo prekriveno. Previdjela sam - kazala je.

VEZANI TEKST - Svjedočenje Bejtovića: Rožajac i anestetičarka su reanimirali djevojčicu Gadžun, Jovanović i Halimić nisu pomogle

Kada je dijete intubirano, počeo je tok operacije. Jovanović je pristupila operaciji, dok joj je Halimić asistirala. Rožajac i ona pratili su monitore i stanje dijeteta.

Tokom svjedočenja više puta je istaknuto kako su doktor Rožajac i Kadić napuštali salu, te kako je to sasvim normalna praksa i u drugim ustanovama. Prilikom povratka u ordinaciju vršena je samo dezinfekcija ruku.

Prisjeća se kako u toku operativnog zahvata do samog kraja nije bilo problema. 

- Prilikom ušivanja rane čuo se drugačiji zvuk aparata - govori Kadić dodajući da je pozvala Rožajca koji je u tom trenutku bio u drugoj prostoriji.

Kazala je kako je djetetu saturacija pala, da je promijenilo boju, te da su vidjeli kako je nastupio zastoj srca. Ona i Rožajac krenuli su u reanimaciju, a naknadno im se pridružio i Benjamin Bejtović. Vrlo brzo, tvrdi ona, reanimirali su dijete. Dijete ni u jednom momentu nije došlo svijesti, ali mu se vratila boja, odgovarala je na pitanja tužiteljice Maje Pašić.

VEZANI TEKST - Advokat Damir Koldžo ometao rad i fizički nasrnuo na fotoreportera Faktora nakon ročišta u slučaju Gadžun

Također, Kadić je odgovorila kako joj nije bilo poznato da li je dijete izvagano prije početka operacije.

Amela Tanović Ćeranić, druga svjedokinja, govorila je danas o nepravilnostima koje je kao inspektorica utvrdila u vršenju kontrola u privatnim ordinacijama Halimić, Rožajca i Bejtovića.

Ona je danas pojasnila kako za razliku od poliklinika, u ordinacijama se mogu raditi mali hirurški zahvati isključivo u lokalnoj anesteziji te je konstatovano kako je preminula djevojčica operirana u ordinaciji koja nije imala dozvolu za takvu vrstu zahvata.

Naredno ročište zakazano je za 14. mart, a planirano je svjedočenje Almira Badnjevića i Amile Sidran.

{$galerijaFotografija}

0J4A4280.JPG
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.