open-navfaktor-logo
search
Najveća donacija
Američki biznismen Univerzitetu Oxford uplatio 187 miliona dolara
Novac Stephena Schwarzmana bit će iskorišten za proučavanje etike umjetne inteligencije
19.06.2019. u 10:46
get url
text

Američki biznismen Stephen Schwarzman donirao je 150 miliona funti (187 miliona dolara) jednoj od vodećih svjetskih visokoškolskih ustanova, britanskom univerzitetu Oxford, a ova sredstva namijenjena su za proučavanje etike umjetne inteligencije, prenosi Anadolija.

BBC je javio kako je generalni direktor kompanije Blackstone donirao 150 miliona funti Oxfordu kako bi se na ovom univerzitetu osnovao institut za proučavanje etike umjetne inteligencije.

Schwarzmanova donacija zabilježena je kao najveća pojedinačna donacija britanskom univerzitetu.

Izjavio je kako je novac donirao zbog činjenice da je umjetna inteligencija jedno od najvažnijih pitanja ovog stoljeća, a smatra da većina država još nije spremna za eru umjetne inteligencije.

- Zbog toga će se vlade morati oslanjati na velike univerzitete kao što su Oxford i drugi u svijetu - rekao je Schwarzman, te podvukao kako bi svaki univerzitet trebao uspostaviti strukturu u vezi sa etikom umjetne inteligencije.

Britanska vlada je ovu donaciju okarakterizirala kao "vrlo značajnu investiciju" na globalnom planu.

U institutu koji će biti formiran vodit će se studiji o etici umjetne inteligencije u mnogim oblastima, od lingvistike do filozofije.

Schwarzman je i ranije donirao sredstva za Tehnološki institut Massachusets, a ona je iznosila 350 miliona dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.