open-navfaktor-logo
search
Svjetska populacija
Američki biro tek saopćio: Premašili smo osam milijardi stanovnika, duže živimo i manje se rađamo
Ljudska vrsta je premašila brojku od osam milijardi, s dužim životnim vijekom koji nadoknađuje nižu stopu nataliteta, ali rast svjetske populacije nastavlja dugoročni trend usporavanja, saopćio je američki Biro za popis stanovništva.
11.11.2023. u 13:02
get url
text

Biro procjenjuje da je globalna populacija premašila tu cifru 26. septembra, datum za koji agencija tvrdi da ga je prihvatila s rezervom.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je taj broj dostignut deset mjeseci ranije, nakon što su 22. novembar 2022. godine proglasile "Danom osam milijardi", istaknuo je Biro za popis stanovništva u saopćenju.

Razlika je zbog toga što zemlje različito broje ljude - ili ih uopće ne broje. Mnogima nedostaju sistemi za evidentiranje rođenja i smrti. Neke od najmnogoljudnijih zemalja svijeta, kao što su Indija i Nigerija, nisu provele popise stanovništva duže od decenije, navodi biro.

Na web stranici Worldometer možete pratiti kako raste populacija iz sekunde u sekundu.

Svjetska populacija

Na istoj stranici se navodi da se predviđa da će svjetska populacija dostići devet milijardi 2037. godine i deset milijardi 2058. godine. Broj stanivnika se udvostručio u 40 godina od 1959. kada nas je bilo tri milijarde do 1999. kada je na planeti bilo šest milijardi ljudi. Samo tokom 20. vijeka, populacija u svijetu je porasla sa 1,65 milijardi na šest milijardi. Stopa rasta trenutno opada i predviđa se da će nastaviti opadati u narednim godinama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.