open-navfaktor-logo
search
Zlo koje deprimira
Altun: Najveće medijske kuće sa Zapada besramno nastoje da masakr nad Palestincima sakriju od pažnje svjetske javnosti
Najveće medijske kuće zapadnih zemalja upustile su se u nevjerovatan i besraman napor da ovaj masakr (nad Palestincima) sakriju od pažnje svjetske javnosti. 
06.11.2023. u 15:54
get url
text

Historija nikada neće oprostiti ovo licemjerje, ovo zlo koje boli i deprimira savjest čitavog čovječanstva, poručio je direktor Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turske Fahrettin Altun.

- Kada dođe vrijeme, ovo zlo i uzroci ovog zla bit će otkriveni tlačiteljima i onima koji šute pred ugnjetavanjem kao izvorom srama - istakao je Altun tokom Medijskog samita novinskih agencija turkijskih zemalja: "Jedinstvo i vizija budućnosti u medijima" u organizaciji Anadolije.

Izrazio je želju da samit dodatno ojača veze bratstva i bude od koristi za region i svijet.

Podsjetio je da je unija, koja je na Samitu u Istanbulu održanom 2021. godine nazvana "Organizacija turkijskih zemalja (TDT)", odigrala važnu ulogu u produbljivanju bilateralnih odnosa i očuvanju bratstva između turkijskih zemalja.

Navodeći da su na sastanku čiji su domaćini u Istanbulu u maju 2022. godine odlučili da TDT Media Forum bude stalni, Altun je rekao:

- U tom kontekstu, donijeli smo odluku o osnivanju Asocijacije novinskih agencija turkijskih zemalja i postigli dogovor o održavanju prvog sastanka u Istanbulu.

Nada se da će ovaj Samit biti prekretnica koja ukazuje na to šta se može učiniti na ovom polju u bliskoj budućnosti.

Ističući da danas snažno prisustvo u oblastima komunikacija, medija i informisanja nije izbor već obaveza, Altun je istakao da se danas zemlje turkijskog svijeta, a posebno Turske, suočavaju i bore protiv mnogih destruktivnih inicijativa, od islamofobije do govora mržnje, od terorizma do rasizma.

Altun je napomenuo da zemlje koje ne mogu pravilno upravljati svojim komunikacijskim procesima u borbi protiv problema i izazova o kojima je riječ, mogu ostati u nemogućnosti da brane svoje teze u očima međunarodne javnosti čak i po mnogim pitanjima gdje su u pravu.

Tokom govora dotakao se stava Izraela tokom njegovih napada na Gazu, koji su zanemarivali ljudska prava i predstavljali ratni zločin.

Navodeći da Turska pokušava da uloži sve svoje napore kako u diplomatskim inicijativama tako i u oblasti komunikacija, Altun je rekao:

- Turska je, zajedno sa svim našim institucijama koje rade u oblasti komunikacija i medija, na strani istine i pravde, posebno protiv pristrasnog emitovanja zapadnih medijskih organa, gotovo primajući instrukcije izraelske vojske.

Podsjetio je da je u izraelskim napadima na Gazu ubijeno 46 novinara.

- Izrael sa napadima koje izvodi, ni novinarima ne daje pravo da žive, a kamoli da otkrivaju i izražavaju istinu. Sa dubokom tugom želim izraziti da je, nažalost, kamermanu naše Anadolu u Gazi, Muhammedu al-Alulu, ubijeno četvero djece u jednom od ovih napada sinoć - rekao je Altun.

Dotakao se i izvještavanja stranih medija u Gazi.

- Najveće medijske kuće zapadnih zemalja upustile su se u nevjerovatan i besraman napor da ovaj masakr zadrže od pažnje svjetske javnosti. Historija nikada neće oprostiti ovo licemjerje, ovo zlo koje boli i deprimira savjest čitavog čovječanstva. Kada dođe vrijeme, ovo zlo i uzroci ovog zla bit će otkriveni tlačiteljima i onima koji šute pred ugnjetavanjem kao izvorom srama - poručio je Altun.

Smatra da zapadne medijske kuće ne čine ovo zlo bez razloga.

- Jedan od najvećih razloga za ovo zlo je taj što su ove kompanije u suštini posvećene održavanju globalnog eksploatacionog poretka i potpuno zavisne od globalnog kapitala. Svi znaju ko kontroliše značajan dio globalnog kapitala. Ove medijske kompanije vrlo dobro znaju šta će se dogoditi ako nekako ne prikriju ili legitimiraju izraelske napade i ratne zločine. Ako to ne učine, postat će očito da su takozvane zapadne visoke vrijednosti, takozvani ideali, iza kojih privilegirane grupe čije upute slijede i eksploatišu cijeli svijet, zapravo samo obmana.

Dotične medijske kuće ulažu velike napore da obmanu svjetsko javno mnijenje, a većina tih napora se troši na širenje laži i lažnih vijesti, mimo skrivanja činjenica. Da, suočeni smo sa sistematskim dezinformacijama, a ova sistematska dezinformacija nije situacija koja je rezultat nasumično generisane inflacije informacija. To je rezultat zla koje su počinile čak i velike zapadne medijske kuće. Ova kampanja dezinformacija i sistematskih lažnih vijesti u suštini je rezultat performansa koji je izveden da bi se prikrila okrutnost i zlo - poručio je Altun.

Prema njegovim riječima, izraelske napore dezinformisanja, koje su vođene istovremeno sa napadima, sprovođeni su ne samo na anonimnim nalozima, već su ih sprovodili i visoki zvaničnici velikih država.

Navodeći da daju sve od sebe da se bore protiv ove kampanje dezinformacija, Altun je rekao da Turska s intenzivnim naporima pokušava "podići zavjese s istinom i brzo skrenuti pažnju na činjenice cjelokupnog svjetskog javnog mnijenja".

- Ovakvi pokušaji, koji pokušavaju da manipulišu percepcijama svjetskog javnog mnjenja u cilju zataškavanja počinjenih ratnih zločina i legitimisanja genocida, nalaze se na našim prostorima i, zapravo, postoji mogućnost da će otvoriti vrata mnogo dubljoj krizi u svijetu. Međutim, mi pod vodstvom našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nastavljamo da se zalažemo za mir, pravdu i istinu, ali ne i ugnjetavanje. Nastavit ćemo da se borimo protiv nepravde i kršenja ljudskih prava - kazao je Altun.

Naveo je da su vidjeli da je stav Turske u korist pravde i istine ozbiljno uznemirio neke ljude.

- Nastavit ćemo činiti sve da se ova humanitarna tragedija okonča što je prije moguće, bez obzira ko je uznemiren ili protivan. Na terenu vanjskopolitičkih i diplomatskih inicijativa nastavit ćemo to činiti. Nastavit ćemo vikati cijelom svijetu da je izvor mnogih problema na Bliskom istoku zapravo fundamentalniji problem, a ime ovog problema je 'izraelski problem' - rekao je Altun.

Prema njegovi riječima, kao turkijske države, oslanjaju se na duboko ukorijenjenu državnu tradiciju koja seže hiljadama godina unazad.

Altun je naveo da su oni predstavnici drevne civilizacije u 21. vijeku.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.