open-navfaktor-logo
search
Populizam
Aliefendić: Iako je obećala, Vlada Federacije BiH nije osigurala novac za besplatne udžbenike
- Populizam je drugo ime za vladu koja je nametnuta u Federaciji Bosne i Hercegovine. Obećali su nabavku besplatnih udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole, čime se Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke hvalilo i obavijestilo javnost, uključujući i kantonalna ministarstva obrazovanja. Sada kada je školska godina već počela, udžbenici nisu još osigurani školarcima, objavio je na svome Facebook profilu Almedin Aliefendić, zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
03.09.2023. u 11:51
get url
text

Istakao je da nabavka udžbenika ovisi o planiranim sredstvima u budžetu Federacije BiH, ali da Vlada nije usvojila taj budžet niti ga dostavila u parlamentarnu proceduru.

VEZANI TEKST - Nova školska godina pred vratima, u kojim kantonima će učenici dobiti besplatne udžbenike?

- Nažalost, to znači da će učenici i njihovi roditelji biti uskraćeni za udžbenike i podršku u školskoj godini 2023./2024. Vlada Federacije BiH i resorno Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke su zakazali u ispunjavanju svojih obećanja i pokazali neozbiljnost u svom radu - istakao je on.

Pozvao je premijera FBiH Nermina Nikšića da hitno uskladi sa svojim koalicionim partnerima rebalans budžeta i da ga dostavi na usvajanje u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

- Na taj način možemo spriječiti da i ostali građani dožive sudbinu učenika koji su ostali bez osiguranih udžbenika. Ako niste u mogućnosti ispunjavati svoje redovne obaveze i obećanja prema građanima, molimo vas da podnesete ostavke, jer ono što trenutno prezentirate nije u interesu građana - zaključio je Aliefendić.

On je za Faktor pojasnio da učenici u Zeničko-dobojskom kantonu nisu dobili udžbenike koje je obećala Vlada Federacije.

- Ta saznanja imam jer su me kontaktirali ljudi iz moje općine Kakanj i iz drugih mjesta u ZDK - rekao je Aliefendić, dodajući da se uvjerio i u Ministarstvu finansija FBiH da novac za udžbenike nije osiguran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.