open-navfaktor-logo
search
Imate moć
Aliefendić ambasadorima: Vaše twitter reakcije su uvreda za Bošnjake, smijenite Kordićeve poštovaoce
Almedin Aliefendić, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine osvrnuo se na reakcije predstavnika međunarodne zajednice nakon skandalozne izjave osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, koji je kazao kako bi "ponovio sve isto".
13.06.2023. u 16:01
get url
text

- Twitter reakcije, osude, pozivi pravosuđu i izražavanje zabrinutosti, gospodo ambasadori, podržavamo ali to nije dovoljno, nije korektno i za većinu Bošnjaka je uvredljivo.

Bošnjački narod, kao najveća žrtva proteklih agresija, zaslužuje humaniji odnos prema preživljenoj tragediji i golgoti. Twitter pristupom, odsustvom empatije i blagim reakcijama kao predstavnici moćnih svjetskih država vrijeđate žrtve, porodice žrtava i Bošnjake u cjelini. Ne mogu zamisliti da je situacija suprotna, Bošnjaci bi bili ekstremisti i radikalisti - naveo je Aliefendić.

Dodao je kako "u prilog tome ide nedavna izjava Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da ga 'brine radikalizacija Bošnjaka'".

- Radikalisti, ekstremisti i zločinci su oni koji su pobili nedužnu djecu, žene i starce, a nisu se pokajali i koji izjavljuju da bi sve ponovili. Bošnjaci ne pripadaju tim kategorijama, narod smo koji se samo brani od zvjerskih vjekovnih nasrtaja agresora, a odbranu vlastitih života nam niko ne može zabraniti. Nadam se da razumijete našu poziciju i odlučnost - naveo je Aliefendić.

Naveo je i kako "s tim u vezi vjerujemo da je sve što se dešava u BiH nečija agenda".

- Tako je briga o radikalizaciji Bošnjaka došla poslije suspendiranja većinske volje najbrojnijeg naroda u BiH od strane međunarodnih predstavnika prije svega Schmidta i Marfija. Nametnuli ste vlast koja nije demokratska, ne odražava volju najmnogobrojnijeg naroda i nikada neće biti priznata. Siguran sam da ste svjesni posljedica vašeg eksperimenta, kakve poruke upućujete i šta to znači za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Na vama je velika odgovornost i saučesnici ste političkih procesa. U kontekstu osude ratnog zločinca Kordića u vašoj oktroiranoj vlasti zastupljene su osobe koje glorifikuju, veličaju ratne zločince, a što je porazno to i ne kriju, javno promovišu.

Zato, gospodo ambasadori, tražimo konkretnije akcije u sprečavanju širenja mržnje, ratnohuškačke retorike, ponovnog ubijanja djece, žena i staraca od neizlječivih presuđenih zločinaca, a posebno tražimo smjene svih poštovaoca lika i djela Darija Kordića - istaknuo je Aliefendić.

On je dodao i kako su se "izjavama podrške neizlječivom zločincu kandidirale predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara i ministrica Sanja Vlaisavljević, a vjerovatno će biti još kandidata".

- Zabranite javno djelovanje osobama koje veličaju, glorifikuju, rehabilitiraju bilo kojeg zločinca. Posjedujete moć, Bonske ovlasti, djelujte ako želite da vas historija zapamti kao pravednike, u suprotnom Bošnjaci će znati prepoznati drugu stranu, blago rečeno, neiskrenosti, da ne kažem licemjerstva. Na ispitu ste, vi to možete ako hoćete. Očekujemo konkretnu preventivnu akciju na zaustavljanju novih udruženih zločinačkih poduhvata, genocida i ubijanja Bošnjaka koje traje predugo. Stop bošnjakofobiji, aparthejdu, fašizmu,… - naveo je Aliefendić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.