open-navfaktor-logo
search
Olakšice stanovništvu
Agencija za bankarstvo FBiH: Iduće sedmice odluka o moratoriju na kredite
Nakon što je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić obradovao javnost informacijom da će banke u Federaciji BiH pravnim i fizičkim licima omogućiti moratorij, odnosno, odgodu plaćanja kredita minimalno tri mjeseca, zatražili smo podrobnije informacije u Agenciji za bankarstvo FBiH. 
20.03.2020. u 12:53
get url
text
Bankarstvo, ilustracija
Bankarstvo, ilustracija

Odgovorili su nam da će odluka o moratoriju nakon dodatnih usaglašavanja biti donesena početkom naredne sedmice.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti: 

- Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine je u cilju odgovarajuće hitne reakcije i povećanja nivoa spremnosti bankarskog sistema na postupanja u vandrednim okolnostima izazvanim pojavom virusnog oboljenja COVID-19 pripremila prijedlog Odluke kojom se podržavaju ključne mjere za ublažavanje negativnih efekata izazvanog pojavom virusnog oboljenja COVID-19 na bankarski sistem, građane i privredu u Federaciji BiH. Odluka bi, nakon potrebnog usaglašavanja sa relevantnim nivoima i provedene zakonske procedure donošenja podzakonskih akata, trebala biti donesena početkom naredne sedmice, s tim da će banke moći primjeniti takvu odluku sa efektima na 31.1.2020. godine .

Banke će provoditi sve potrebne aktivnosti radi adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom i prilagodbe trenutnim i privremenim okolnostima u poslovanju nastalim pojavom virusnog oboljenja COVID-19, s ciljem stvaranja uvjeta za naknadni oporavak i ublažavanje nepovoljnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pojavom virusnog oboljenja COVID-19 na održivost poslovanja klijenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.