open-navfaktor-logo
search
Svečanost u Sarajevu
75. godišnjica: Radnici Centrotransa iz pepela ponovo izgradili jednu od najuspješnijih firmi u Federaciji BiH
Sarajevski Centrotrans danas je obilježio 75 godina postojanja i bez obzira na velika razaranja u agresiji na Bosnu i Hercegovinu ovo preduzeće je svakog dana sve veće i uspješnije, istaknuto je na press konferenciji.
26.10.2023. u 14:36
get url
text
Centrotrans
Centrotrans

Safudin Čengić, direktor Centrotransa, naglasio je da je ova firma prolazila kroz teška vremena i samo zahvaljujući svojim radnicima uspjeli su sve prepreke savladati.

- U ratu je naša kompanija bila potpuno devastirana. Uništeno nam je ili otuđeno više od 250 autobusa. Naših 50 radnika u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine je poginulo, a 176 je ranjeno. Počeli smo obnovu naše kompanije odmah poslije završetka rata i kupili prvih šest autobusa, a do danas smo kupili 600 autobusa. U međuvremenu uspješno smo izvršili privatizaciju naše kompanije i pokazali smo kako radnici mogu otkupiti svoju firmu i sa menadžmentom uspješno raditi – rekao je Čengić.

Direktor se osvrnuo na poslovanje Centrotransa u posljednje tri godine i kazao da im je epidemija koronavirusa pomogla u poslovanju!

- Korona nam je pomogla zato što smo u to vrijeme ispitali sebe koliko smo dobro organizovani, koliko smo dobro posvećeni poslu i šta je to što može negativno utjecati na naše poslovanje. Nakon što smo snimili stanje u vrijeme korone, posljednje dvije godine Centrotrans najuspješnije posluje. Stabilno poslujemo i kupili smo 93 autobusa i investirali smo više od 16 miliona maraka. Najveći broj putnika zadovoljan je našim uslugama, a mi nastojimo da budemo ljubazni i tačni u svom poslu – istakao je Čengić.

Direktor se osvrnuo i na učešće Centrotransa u gradskom prijevozu u Kantonu Sarajevo.

- Više od dvije godine trajala je rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu, a Centrotrans je dao značajan doprinos u prijevozu građana na relaciji od Ilidže do Baščaršije sa svojim autobusima. Ipak, bez kvalitetnih kadrova ne bi mnogo postigli. Činimo sve da poboljšamo uvjete rada u našoj firmi uz povećanje plaća zaposlenim. U ovom trenutku prosječna primanja u Centrotransu iznose 2.000 maraka i po tome smo najuspješniji u Federaciji BiH. Smatramo da to nije dovoljno i naš je cilj da prosječna primanja u našoj firmi što prije dostignu 3.000 maraka i da time zaustavimo odliv radnika iz Bosne i Hercegovine – zaključio je Čengić.

Na svečanosti u Sarajevu Centrotrans je povodom obilježavanja 75 godina postojanja i rada, medijima s kojima je uspješno sarađivao dodijelio Zahvalnice, a ovo priznanje dobio je i portal Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.