open-navfaktor-logo
search
Odlučio sud u Cirihu
Zbog prelaska na Turski tok bh. kompanije moraju platiti 11 miliona dolara mađarskom prijevozniku
AUTOR: Radio Slobdona Evropa
22.04.2024. u 16:14
get url
text
Arbitražni sud u u Cirihu, u Švicarskoj, donio je odluku po kojoj su BH Gas i kompanija Energoinvest dužni mađarskom prijevozniku FGSZ-u platiti 11,16 miliona dolara zbog promjene trase snabdijevanja Bosne i Hercegovine plinom iz Rusije, navodi se u zajedničkom saopćenju Energoinvesta i BH Gasa od 22. aprila.
Mađarski FGZS u septembru 2021. pokrenuo je spor kojim od bh. entiteta Federacija BiH potražuje više od 21 milion dolara.
Osim Energoinvesta, tuženi su Vlada Federacije BiH, te BH Gas, čiji je osnivač entitetska Vlada.
Federacija BiH je od 1. aprila 2021. promijenila trasu snabdijevanja ruskim plinom i prešla na takozvani Turski tok.
To je urađeno, usprkos tome što je ugovor sa mađarskim FGSZ-om trebao biti snazi do 2023. godine.
Bosna i Hercegovina je do 2021. godine ruski plin dobijala plinovodom koji je išao preko Ukrajine, Mađarske i Srbije.
Nakon odluke Energoinvesta da sa ruskom kompanijom Gasprom Export potpiše aneks ugovora kojim je promijenjena trasa i odabran plinovod Turski tok, u Federaciji BiH uslijedila su međusobna optuživanja tadašnjih rukovodstava kompanija BH Gas i Energoinvest.
U međuvremenu uslijedila je i kontratužba Energoinvesta Arbitražnom sudu.
- Pokretanjem vlastitog postupka protiv FGSZ-a, BH-Gas i Energoinvest uspješno su uspjeli postići smanjenje za 50 posto štete koju je prouzrokovala tadašnja uprava BH-Gas prihvaćanjem enormne ugovorne kazne. Svi zahtjevi FGSZ-a protiv Vlade FBiH su odbijeni u cijelosti - navodi se u saopćenju.
FGSZ je pak, prema Arbitražnom vijeću, u periodu od 1. januara 2019. do 31. marta 2021. naplatio 19,09 miliona dolara za transport gasa, što je 8,94 miliona više nego što je mađarski prijevoznik imao pravo.
- Ukupna šteta za BH-Gas tako iznosi 9,96 miliona dolara, a Arbitražno vijeće je naložio FGSZ da plati ove iznose bh. strani - navode iz Energoinvesta i BH Gasa, prenosi RSE.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.