Osobe koje su preboljele COVID-19 vrlo vjerovatno imaju imunitet koji traje najmanje pet mjeseci, ali postoje i dokazi da osobe s antitijelima također mogu nositi i širiti virus, pokazali su rezultati istraživanja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Preliminarni nalazi naučnika Državne agencije za zdravstvo Engleske (PHE) pokazali su da su slučajevi reinfekcije (ponovne zaraze) kod ljudi koji su preboljeli COVID-19, rijetki. Od 6614 slučajeva zaraze promatranih u studiji, ponovno su se zarazile tek 44 osobe.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da ta saznanja znače da bi osobe koje su bile u dodiru s virusom u prvom valu pandemije početkom 2020., sada ponovno mogle biti podložne zarazi. Upozoravaju i da bi osobe s takozvanim prirodnim imunitetom, koji je stečen kroz zarazu koronavirusom, mogle nositi SARS-Cov-2 virus u nosu i grlu te ga prenijeti na druge.

- Znamo da je većina onih koji su bili zaraženi i razvili antitijela zaštićena od reinfekcije, ali još uvijek ne znamo koliko dugo ta zaštita traje - kazala je viša savjetnica na PHE-u i suvoditeljica studije Susan Hopkins.

- To znači da iako neko vjeruje da je zaštićen, jer je već prebolio zarazu, može biti uvjeren da je vrlo malo vjerovatno da će razviti ozbiljne simptome infekcije. Ali postoji rizik da će se zaraziti i tu zarazu prenijeti na druge - istaknula je.

U studiji se navodi da se nalazi istraživanja ne odnose na antitijela ili druge imunosne reakcije stečene vakcinom protiv COVID-19, a da će se te reakcije istraživati kasnije ove godine.

Istraživanje, poznato pod nazivom SIREN study, provedeno je na desecima hiljada zdravstvenih radnika u Velikoj Britaniji koji su se na prisutnost COVID-19 infekcije i antitijela redovito testirali od juna prošle godine

Između juna i novembra, naučnici su otkrili 44 slučaja potencijalne reinfekcije – od kojih su dva "vjerovatna" i 42 "moguća" – od 6614 učesnika koji su imali antitijela, što ukazuje da je stopa zaštite od reinfekcije 83 posto.

Naučnici planiraju nastaviti pratiti ispitanike kako bi vidjeli traje li kod nekih prirodno stečeni imunitet i duže od pet mjeseci. Ipak, upozoravaju da rani nalazi druge faze istraživanja ukazuju na to da neke osobe sa prirodnim imunitetom još uvijek mogu nositi visoke nivoe virusa i prenijeti ga na druge.

- Zbog toga je nužno za sve da nastave poštivati pravila i ostanu kod kuće, iako su već preboljeli zarazu koronavirusom - navedeno je u saopćenju o rezultatima istraživanja.