Farmaceutska kompanija Moderna planira prodavati standardnu dozu vakcine protiv koronavirusa po cijeni od 50 do 60 dolara, što je za oko 11 dolara više od cijene vakcine koje će prodavati Pfizer i BioNTech. 

Ovu informaciju prenosi Financial Times pozivajući se na neimenovane izvore.

Predložena cijena Moderne viša je od 39 dolara za dvije doze, što je iznos koji su ugovorili Pfizer i njemački BioNTecho, sklopljen sa američkom vladom, tvrdi se u članku i navodi kako Moderna tu cijenu drži za SAD i ostale bogatije zemlje.

Američka vlada osigurala je Moderni gotovo milijardu dolara za podršku istraživačkim i razvojnim naporima za potencijalnu vakcinu protiv koronavirusa od kojeg je do sada umrlo oko 650.000 ljudi širom svijeta.

Glasnogovornik Moderne rekao je da je kompanija vodila razgovore s vladama o potencijalnoj opskrbi vakcinom, zvanom mRNA-1273, ali nije dao nikakve detalje o cijenama, "s obzirom na povjerljivu prirodu pregovora i ugovora".

Pfizer, Moderna i Merck & Co već su najavili da planiraju profitirati od prodaje vakcina, dok su neki proizvođači lijekova, uključujući Johnson & Johnson, objavili da planiraju distribuirati vakcine na neprofitnoj osnovi.

Tako je kompanija AstraZeneca pristala osigurati u SAD-u 300 miliona doza vakcina, po cijeni od samo četiri dolara po dozi.