Glumica Angelina Jolie ukazala je na proteste koji traju u Iranu nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je preminula pošto je privedena zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Dobitnica Oscara na Instagramu je podijelila nekoliko fotografija snimljenih na ulicama Irana, podižući svijest o trenutnoj situaciji na Bliskom istoku.

- Poštovanje hrabrim, prkosnim, neustrašivim ženama Irana. Svima onima koje su preživjele i odupirale se decenijama, svima koje danas izlaze na ulice, Mahsi Amini i svim mladim Irankama poput nje. Ženama ne treba nadzor nad njihovim moralom, preodgajanje njihovih umova ili kontroliranje njihovih tijela. Potrebna im je sloboda da žive i dišu bez nasilja i prijetnji – napisala je Jolie.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Angelina Jolie (@angelinajolie)

Podsjetimo, Mahse Amini preminula je 16. septembra nakon što ju je na protestima uhapsila državna "policija za moral" u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje.

Vlasti su obećale detaljnu istragu smrti mlade žene.

Izvor: Faktor