navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanja

Ukoliko ne promijene zakon, svi Japanci će za 500 godina imati isto prezime

Sato je najpopularnije prezime u Japanu, a nosi ga 1,5 posto stanovništva.

Objavljeno: 03.04.2024. u 11:04
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija /
FOTO: Anadolija
Do 2531. godine svi u Japanu će imati isto prezime, osim ako se zakon ne promijeni kako bi se bračnim parovima omogućilo da imaju različita prezimena, pokazuje istraživanje. Sato je najpopularnije prezime u Japanu, a nosi ga 1,5 posto stanovništva.
Istraživanje koje je vodio Hiroshi Yoshida, profesor na Univerzitetu Tohoku, predviđa da će 100 posto stanovništva nositi navedeno prezime ako se ne promijeni zakon koji trenutno zahtijeva od muža i žene da uzmu isto prezime, piše Sky News.
Profesor Yoshida naglasio je da je njegova procjena "mehanički izračunata na temelju pretpostavljenog scenarija".
- Ako svi postanu Sato, možda će nas se morati oslovljavati imenom ili brojevima. Mislim da to ne možemo nazvati dobrim svijetom za život - upozorio je.
Prema istraživanju, udio Japanaca sa prezimenom Sato porastao je 1.0083 puta od 2022. do 2023. godine. Ako ta stopa ostane konstantna, bez promjene zakona, polovina japanskog stanovništva imat će to prezime 2446. godine.
Yoshida smatra da će ova pojava "potkopati individualno dostojanstvo".
- To bi također dovelo do porodičnog i regionalnog nasljeđa povezanog s prezimenima - naglasio je.
U Japanu je praksa da su u pravilu žene te koje uzimaju suprugovo prezime. Neke žene, pak, smatraju da to nije fer i tu praksu smatraju gubljenjem identiteta. U tradiconalnom japanskom braku, jedan partner, najčešće žena, ulazi u surpužnikovo domaćinstvo i registruje se kao član tog domaćinstva. Muškarci su u japanskoj tradicionalnoj kulturi prepoznati kao moćniji.
POVEZANO