navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sati za računarom

Radite od kuće: Ovih pet vježbi pomoći će vam da se riješite bola u vratu i leđima

Bez obzira na razloge zbog kojih radite od kuće, da li ste freelancer ili vas je na to natjerala pandemija koronavirusa, znajte da to može biti vrlo bolno iskustvo. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se svakih sat udaljite od računara i prošetate barem do kuhinje ili kupatila.

Objavljeno: 10.04.2020. u 13:49
get url
text

A, kako ne biste "zaradili" dugostrajne posljedice sjedenja ispred kompjutera i time izbjegli ukočenost leđa i vrata, bilo bi dobro da se istežete nekoliko puta dnevno.

Stručnjaci za fitness predlažu nekoliko efikasnih vježbi koje će vam višesatni rad u kućnoj izolaciji učiniti manje napornim.

Krenimo redom:

Kruženje glavom

Gledanje po cijeli dan u kompjuter, posebno ako nije postavljen u ravni očiju, može biti bolno iskustvo, a takav položaj naročito će naškoditi vratu. Osim toga, takav položaj prouzrokovat će i dugoročne probleme, pa čak i glavobolju. Osim što morate postaviti hardver u položaj koji će najviše prijati vašem vratu, takoćer trebate se pobrinuti da on bude što savitljiviji, a da vas pritom ne boli. Nagnite glavu naprijed koliko god možete i pomijerajte je tako da njom napravite puni krug. Učinite to tri do pet puta.

Istezanje natkoljenica

Mnogima je teško dodirnuti nožne prste, a upravo to se provjerava kada se testira nečija savitljivost. Uz ove vježbe to ćete moći lakše uraditi. I ne samo to, bolje ćete spavati, imat ćete dobro držanje tijela i manje će vas boljeti leđa.

Najbolji način za istezanje natkoljenica je da legnete na prostirku za jogu, podignete jedno stopalo i ispružite nogu, oko nje stavite elastičnu traku za vježbanje i rukama držite oba njena kraja. Prvo udahnite, držeći nogu u položaju za povlačenje, a zatim dok izdišete povucite traku još malo prema sebi da biste istegli potkoljenicu. Nemojte nogu previše vući, nego samo dok vam to prija. Za to vrijeme kukovi trebaju biti priljubljeni o pod. Pomijerate, dakle, samo nogu koju istežete. Uradite dva do tri povlačenja jedne noge, pa vježbu ponovite i drugom.

Uvrtanje kičme

Nemojte ignorisati pokretljivost kičme. Ako sjedite na stolici, zaokrenite ramena, uhvatite rukama vrh stolice i “gurajte” ramena oko leđa koliko god možete, a da pritom ne pomijerate kukove. Ostanite u ovom položaju pet sekundi, pa se vratite u početni. Ponovite i na drugu stranu.

Pomijeranje ramena naprijed - nazad

Poslije vrata, usresredite se na ramena. Ako su stalno pognuta dok sjedite za računarom, ubrzo ćete početi osjećati bol u gornjem dijelu tijela. Zato, podignite ih što je više moguće, kao kad ne znate odgovor na neko pitanje. Zatim ih lagano pomijerajte unazad i sa obje strane, gurajući ih do kraja u svakom od položaja. Kada napravite tri do pet krugova, promijenite pravac, odnosno počnite da ih pomijerate naprijed, također tri do pet puta.

"Otvaranje" grudi

Na ovaj način poboljšat ćete fleksibilnost ramena. Stavite ruke iza donjeg dijela leđa i uhvatite šake. Tako ćete otvoriti grudi i ramena. Ne savijajući laktove, pokušajte podignuti ruke što više možete. Ako stojite, stopala neka budu u širini ramena, pa savijte kukove naprijed dok podižete ruke. Na ovaj način istegnut ćete i donji dio leđa.