navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Redovno uključiti u prehranu

Nutricionistica savjetuje: Ako želite smanjiti salo na stomaku, trebali biste jesti ovo voće

Objavljeno: 16.04.2024. u 07:55
get url
text
Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu.
Jagode
Jagode nisu samo ukusne, već su i odličan izbor za one koji žele skinuti salo sa stomaka. Ovo voće je prepuno vlakana, vitamina i antioksidansa. Jagode nude niz zdravstvenih prednosti, uključujući utjecaj na mršanje. Njihov visok sadržaj vlakana pomaže kod osjećaja sitosti, smanjujući ukupni unos kalorija i podržavajući napore u kontroli težine, prenosi She Finds.
Nutricionistica ističe da su jagode niskokalorični obrok koji može biti "prilično hidratantan, što može povećati sitost i spriječiti prejedanje. Jagode sadrže značajan izvor vitamina C, koji je koristan za podršku imuniteta. Sastoje se od jednostavnih ugljikohidrata koje tijelo koristi kao brzi izvor goriva za energiju i mentalnu jasnoću".
Borovnice
Borovnice su bogate antioksidansima, vlaknima i vitaminima, što ih čini nutritivno bogatim dodatkom svakoj prehrani. Richards ističe da borovnice sadrže "vlakna i fitonutrijente koji djeluju kao antioksidansi u tijelu. Antioksidansi djeluju na smanjenje oštećenja slobodnih radikala od toksina koji dovode do upala i hroničnih bolesti, poput pretilosti".
Dodaje da su borovnice voće koje ima "najviše antioksidansa". Njihovi specifični antioksidansi su flavonoidi, biljni spojevi koji borovnicama daju zaštitu, a kada se konzumiraju, daju nam sličnu zaštitu i na staničnom nivou".
Grožđe
Grožđe je bogato antioksidansima i pridonosi cjelokupnom zdravlju smanjujući upale i podržavajući metaboličku funkciju. Visok sadržaj vode i vlakana pomaže u obuzdavanju žudnje i održavanju dužeg osjećaja sitosti, prenosi She Finds.
U grožđu se može uživati u svježoj i smrznutoj varijanti, a koji god odaberete, to je "izvrstan izvor hranjivih tvari i vode koji mogu potaknuti napore u mršanju", ističe nutricionistica. Dodaje da "dnevni unos vlakana i prehrana bogata vlaknima mogu dovesti do gubitka težine".
POVEZANO