open-navfaktor-logo
search
FHMZ
Narandžasto upozorenje danas od 14 do sutra u 15 sati, pljuskovi, grmljavina i jaki udari vjetra
Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog jakih lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom i jakim udarima vjetra, a lokalno je moguća i pojava grada. 
04.08.2023. u 11:00
get url
text

Nevrijeme se očekuje širom Bosne i Hercegovine u periodu od danas od 14 sati do sutra 5. augusta do 15 sati 

Uz jači pljusak može pasti 15-30 litara kiše po metru kvadratnom. Udari vjetra 50-70 km/h. 

- Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući - saopćeno je iz FHMZ. 

 Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar izdala je obavijest o vanrednom hidrološkom stanju za 4. i 5. augusta.

Kako se navodi u obavještenju, uslijed najavljenih jakih lokalnih pljuskova, praćenih grmljavinom i jakim udarima vjetra, lokalno je moguća pojava grada koje se očekuju u narednim danima, a na većini hidroloških postaja na vodnom području Jadranskog mora prognozira se porast vodostaja.

Obavijest o prognozi mogućih povećanja vodostaja, te pojavi mogućih bujičnih tokova obuhvata općine i gradove: Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg.

Mjerodavnim institucijama savjetuje se da prate situaciju i postupaju u skladu s ovlastima, pridržavajući se Federalnog operativnog plana obrane od poplava, a službama koje provode mjere zaštite, spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporuča se dodatni oprez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.