open-navfaktor-logo
search
Drevna umjetnost
U Sarajevu otvorena izložba iluminacija turske umjetnice
Tezhib je vrlo zahtjevna umjetnost crtanja u kojoj su potrebni velika strpljivost, mnogo odricanja i posebno, radna disciplina
22.05.2019. u 18:14
get url
text

U organizaciji Instituta Yunus Emre Sarajevo danas je otvorena izložba tezhiba ili iluminacija turske umjetnice Gulnihal Kupeli pod nazivom "Naslijeđe". Otvaranju izložbe su prisustvovali predstavnici Ambasade Turske u Sarajevu, Instituta Yunus Emre i veliki broj građana.

Autorica izložbe je tim povodom podsjetila da je tezhip drevna turska umjetnost crtanja koja se koristila za ukrašavanje slika, knjiga i predmeta.

- Riječ je o umjetnosti koja traje stoljećima, a koja se koristi kako bi se putem nje prenijeli osmanska i islamska misao. Blizu 30 godina se bavim ovom umjetnošću, a bavim se istovremeno i akademskim radom. U tom smislu ovu izložbu sam nazvala "Naslijeđe" jer ovim želim pokazati i povezanost koja postoji između učitelja i učenika. Ja sam od svojih učitelja ovako naučila i želim to kao naslijeđe prenijeti i budućim generacijama - rekla je Kupeli.

Izložba tezhiba se sastoji od ukupno 29 djela koja su privukla veliku pažnju prisutnih.

- Tezhib je vrlo zahtjevna umjetnost crtanja u kojoj su potrebni velika strpljivost, mnogo odricanja i posebno, radna disciplina. Djela koja ovdje vidite su izabrana djela na kojima sam radila posljednjih 30 godina. Potrebno je zaista dugo vremena da bi nastalo jedno djelo - kazala je Kupeli.

Izložba će u Kulturnom centru Yunus Emre Sarajevo biti otvorena za posjetioce u periodu od 22. do 31. maja.

Prije izložbe u Sarajevu turska umjetnica je organizovala izložbu tezhiba i u još nekim zemljama svijeta.

Tezhip je vrsta umjetnosti koja se u početku primjenjivala za ukrašavanje tepiha i tradicionalnih predmeta, a kasnije se prenijela na papir. Ovom umjetnošću ljudi su se počeli baviti u 6. ili 7. vijeku. Neki smatraju da je sve počelo i mnogo ranije.

 

izlozba.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.