open-navfaktor-logo
search
Općina Novi Grad
Promovisana knjiga "Ahatovići 1990-1992. - Prvi heroji i žrtve", autora Huseina Mujkića
U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo predstavljena je knjiga autora mr. Huseina Mujkića, "Ahatovići 1990-1992. – Prvi heroji i žrtve".
08.03.2024. u 20:43
get url
text

Autor ovog iznimno značajnog historijskog djela, na više od 500 stranica, donosi istinitu i emotivnu priču o herojstvu, patriotizmu i požrtvovanosti mještana i branilaca novogradskog naselja Ahatovići i njihove presudne uloge u odbrani naselja i grada u prvim danima agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Mujkić također prezentira relevantne i istinite naučne činjenice o masovnim ubistvima Bošnjaka, stravičnim i monstruoznim zločinima u kojima su uništene kompletne pojedine bošnjačke porodice, a koje su godinama živjele na tom prostoru.

Promotori knjige su bili akademik Ferid Muhić, zatim viši naučni saradnik na Univerzitetu u Sarajevu i član Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava doc. dr. Ermin Kuka, direktor Instituta za islamsku tradiciju dr. Ferid Dautović, univerzitetski profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu mr. sc. Safet Kešo.

Promociji je prisutvovao i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, koji je istakao važnost jednog ovakvog djela i poručio da su Ahatovići bili mjesto gdje su se desili strašni zločini, te da su ovakva djela jedan od načina da sačuvamo od zaborava ono što se desilo u periodu agresije na BiH.

- Porodica Mujkić je jedna od porodica koja je izgubila najviše članova. Vrijedan je poduhvat to zabilježiti još u vrijeme živih svjedoka, kako bi se moglo dopuniti, možda u nekom narednom izdanju, ako postoji nešto što eventualno nije zabilježeno. Mi smo doživjeli genocid, nakon jednog o kojem se nije pisalo o kojem se nije smjelo ni pričati, a pisati pogotovo. Tek negdje pred kraj onog mirnog perioda, Vladimir Dedijer napisao je jednu knjigu o stradanju Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu u Podrinju. Dakle, mnogo generacija je prošlo dok se to desilo. Važno je da ovaj put ne bude tako, da imamo i knjige i filmove, i sve ono što nas podsjeća na stradanje u periodu od 1992. do 1995. godine. Vrlo često su uzroci značajniji od posljedica, ako ne znamo dobro uzroke, onda je teško liječiti svaku posljedicu - poručio je Efendić.

Knjiga kao spomenik i herojima i žrtvama Ahatovića

Jedan od promotora knjige mr. Safet Kešo istakao je da je autor sa ovom knjigom podigao spomenik i herojima i žrtvama Ahatovića. Poručio je da će ova knjiga ostati kao spomenik jednoj velikoj istini koja će se raširiti po cijelome svijetu.

- Ovom knjigom autor je zapravo podigao spomenik i herojima Ahatovića i žrtvama, i istini i zločincima, na onaj način kako oni to zaslužuju, a tek onda i sebi, kao autoru ovoga djela. Spomenik kao što je knjiga, ne može biti miniran za razliku od materijalnih spomenika, iako su rađeni od mermera, kamena, metala itd. dovoljna je jedna eksplozivna naprava i uništi se taj spomenik. Knjige će biti umnožene, one će se štampati u stotinama, kasnije, ja se nadam s obzirom na vrijednost ovog teksta, i u hiljadama primjeraka - poručio je Kešo.

Dodao je da autor u ovoj knjizi akcenat stavlja na heroje i to samom djelu daje drugu dimenziju u odnosu na djela drugih autora, koja govore o stradanjima u Ahatovićima.

- Možda za bolje razumijevanje treba kazati da je već trideset godina prošlo od svih ovih događaja o kojima se piše u ovoj knjizi. Prije ove, imali smo jednu knjigu autora Elvira Jahića "Crnotina pokraj Sarajeva – Zločini i žrtve Ahatovića i okoline kroz historiju" i dokumentarni film Avde Husejnovića. Zaista dva potresna svjedočanstva jednog velikog, užasnog zločina, ali je Husein dao ovdje jednu drugu dimenziju. Zapravo, on je i u samom naslovu htio da govori o herojstvu, a ne samo o žrtvama Ahatovića. To zapravo treba posebno i naglasiti. Husein je nakon dugog niza godina osjetio potrebu da da svoj doprinos kao neposredni sudionik svih tih događaja - kazao je Kešo.

Histroijsko dijelo kao sjet i opomena da ne zaboravimo

Dr. Ferid Dautović kroz osvrt na časni Kur'an i ajete koji govore o važnosti sjećanja, istakao je značaj ovog histroijskog dijela koje će zauvijek ostati tu kao opomena da ne zaboravimo, da se sjećamo i da ne dozvolimo da nam se historija ponovi.

- Dragi Bog u Kur'anu govori o sjećanjima, memorijalizaciji onoga što se dešava, i kroz Kur'an nas Bog podsjeća da je važno sjećati se perioda kroz koji su narodi prolazili i zbog kojih uzroka, šta su ti uzroci zbog kojih su neki narodi stradali i nestajali. Često Kur'an završava te ajete sa porukom da bi ste razmislili, da bi ste se sjećali, zahvaljivali. Da vam to bude sjet i opomena. Kao što Bog poziva na kulturu sjećanja, isto tako kritikuje ljude zbog njihovog zaborava - rekao je Dautović.

Poručio je da je knjiga "Ahatovići 1990-1992. – Prvi heroji i žrtve" jedan veliki, važan doprinos na memorizaciji, kulturi sjećanja i pamćenja na period agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida, koji su izvršili srbo-četnici u velikom dijelu Bosne i Hercegovine, nažalost, presuđeni samo za Srebrenicu.

- Zločini koji su se desili u Ahatovićima od vojske srpske republike u BiH nad civilnim stanovništvom, zapravo je mikro plan jedne genocidne namjere, smišljenog plana, pravljenja paradržave samo za sebe. Monografija je autorovo osobno svjedočenje jednoga vremena u kome se određivala sudbina jednoga naroda, Bošnjaka, i sudbina jedne nezavisne države Republike Bosne i Hercegovine - zaključio je Dautović.

Šta sprječava bošnjačke intelektualce da naučno-istraživački pristupaju ovoj tematici?

U svom izlaganju, doc.dr. Ermin Kuka iznio je dilemu zašto je trebalo proći više od tri decenije da bi ova tematika bila predmetom naučnog interesovanja, istraživanja i prezentiranja u obliku i formi naučne studije? Odgovor na ovo pitanje doc. dr. Kuka pronalazi u mentalitetu bosanskog čovjeka – patriote, domoljuba, u njegovom percipiranju okolnosti u kojima živi, radi i djeluje.

Kada se posmatra sa naučnog aspekta, doc.dr. Kuka naglašava da je djelo autora Huseina Mujkića rezultat višegodišnjeg i studioznog naučno – istraživačkog rada i bavljenja predmetnom tematikom.

- Projekt naučnog istraživanja predstavljen u ovoj monografiji zadovoljava sve naučne kriterije razvijene u okviru savremene metodologije društvenih nauka - zaključio je Kuka.

Knjiga kao zraka sunca

Akademik Ferid Muhić rekao je da knjiga Huseina Mujkića zapravo predstavlja odnos nas samih prema nama samima, te da je u ovom trenutku došla kao zraka sunca.

- Ova knjiga je zapravo taj prvi zračak sunca i ona kao i autor i svi koji su u njoj učestvovali su oni koji su je u tom munjevitom trenutku donijeli ovdje kao zraku sunca. Ova knjiga ustvari podsjeća i na jedno veoma veliko simboličko značenje za čitav naš odnos prema nama, odnos Bošnjaka prema Bošnjacima. Bošnjaci jesu mnogo stradali i to treba pamtiti, ali ne treba prelaziti u tu, da je nazovem "logiku žrtve" i samo žrtve. Žrtva na neki način određuje i čovjeka pojedinca i određuje i cijeli narod. Ako ga predugo držite u toj situaciji efekti postaju hronični - poručio je akademik Muhić.

Osvrnuo se i na često potlačeni položaj Bosne i Bošnjaka kroz historiju i iskazao zadovoljstvo što se u ovoj knjizi akcenat stavlja na herojstvo i junaštvo.

- Ova knjiga je ogledalo Bošnjaka kakvi odavno nisu bili, a kakvi su dugo vremena nekada bili. Ova knjiga govori o junaštvu, o hrabrosti, o čestitosti i suočava se i sa onim slabostima koje smo imali - zaključio je akademik Muhić.

Knjiga "Ahatovići 1990-1992. – Prvi heroji i žrtve" prezentira ključne trenutke i ličnosti koje su oblikovale period od 1990. do 1992. godine u Ahatovićima iz perspetkive heroja i žrtava. Ova knjiga predstavlja svjedočanstvo i dokument u prilog histroijskoj istini o stvarnim počecima agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Na kraju promocije, autor promovisanog djela, mr. Husein Mujkić se pojedinačno zahvalio svima onima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos da ova izuzetno vrijedna knjiga nađe svoj put do čitalaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.