open-navfaktor-logo
search
Osmo izdanje
Počinje TFF: Stižu glumačke zvijezde, sedam igranih filmova i dokumentarac koji je svjetski hit
U zvaničnoj konkurenciji je sedam dugometražnih igranih filmova, 15 dokumentarnih, 17 kratkih igranih i 11 kratkih animiranih filmova, dok program FGSF donosi 47 kratkih filmskih ostvarenja
10.10.2019. u 13:26
get url
text
Detalj sa press konferencije: TFF počinje 12. oktobra
Detalj sa press konferencije: TFF počinje 12. oktobra

Tuzla film festival (TFF) u svom osmom izdanju publici donosi 95 filmova u ukupno šest kategorija. U zvaničnoj konkurenciji je sedam dugometražnih filmova, a van konkurencije će biti prikazan dokumentarac "Honeyland" višetruko nagrađivani film, između ostalog, i na čuvenom Sundance festivalu.

- Imali smo 1.000 prijavljenih filmova, od toga smo odabrali 95 filmova. Uspjeli smo da održimo kontinuitet da festival traje punih osam dana i zbog toga smo veoma ponosni - kaže direktor TFF-a Boris Balta.

Festival će biti otvoren u subotu 12. oktobra, a u sklopu svečane ceremonije, u tuzlanskom BKC-u bit će prikazan srbijanski film "Taxi blues" reditelja Miroslava Stamatova.

- Ove godine prvi put imamo i program za djecu, Kids TFF u sklopu kojega ćemo imati projekcije tri animirana filma koji će biti prikazani od 11, 13 i 14 sati, u subotu i nedjelju, 12. i 13 oktobra u Kinu "Kaleidoskop" - kaže Balta.

Kids TFF donisu filmove Ko se boji vuka još?, Vilijeva planeta i Tajni agent Mjau. Pored Kids TFF-a, festival donosi još pet programa, a posjetici će moći pogledati dugometražne i kratkometražne igrane filmove, dokumentarne i animirane te filmove mladih reditelja u posebnoj kategoriji pod nazivom "Future generation short films" (FGSF), koja donosi ostvarenja reditelja mlađih od 35 godina.

- Niti jedan festival nema u svom sadržaju četiri različite glavne kategorije i to je jedna vrijednost. Ove godine možemo se pohvaliti jako dobrim programom dugih dugometražnih filmova. To su ostvarenja koja su obilježila region kao "Taxi blues", zatim bh. kandidat za Oscara "Sin" Ines Tanović, tu je "Ajvar" koji je u Leskovcu, Sopotu i Nišu pokupio sve nagrade... - kaže Srđan Vukadinović, selektor za dokumentarne filmove i član žirija za dugometražni igrani film.

U zvaničnoj konkurenciji je sedam dugometražnih igranih filmova, 15 dokumentarnih, 17 kratkih igranih i 11 kratkih animiranih filmova, dok program FGSF donosi 47 kratkih filmskih ostvarenja.

Kada su u pitanju dugometražni filmovi, pored pomenutog "Taxi bluesa", u Narodnom pozorištu će u nedjelju 13. oktobra od 19.30 sati biti prikazan film "Sin", a zatim u istom terminu i na istom mjestu slijede svakoga dana po jedan film i to "Ajvar", "Take me Somewhere Nice", "Šavovi", "Posljednji Srbin u Hrvatkoj", "God Exists, Her Name Is Petrunija", a posljednjeg dana festivala u sklopu zatvaranja, u subotu 19.10 u 19.30 sati, bit će prikazan "Honeyland" Tamare Kotevske i Ljube Stefanova.

Od glumačkih zvijezda Tuzlu će u narednih osam dana posjetiti Nikola Kojo, Filip Jurčić, Adnan Hasković, Jelena Perčin i mnogi drugi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.