open-navfaktor-logo
search
Angažirana umjetnost
Džeko Hodžić slika "Otetu zemlju": U kakvom to svijetu živimo?
Akademski poznati slikar Džeko Hodžić već neko vrijeme priprema novi ciklus slika "Oteta zemlja", koji će javnosti uskoro predstaviti. 
04.02.2024. u 18:20
get url
text

Kao i uvijek, i ovom ciklusu, prethodilo je mnogo istraživanja, a djela su angažirana, jer, reakcija su na aktuelna dešavanja na domaćoj i svjetskoj sceni. 

- Demokratija je kad bijeli čovjek pošalje crnog čovjeka da ubija žutog čovjeka, 20.000 km daleko od svoje kuće, pod izgovorom da brani bezbjednost svoje zemlje, koju je oteo od crvenog čovjeka - monolog je iz filma "Kosa" koji Hodžić citira u želji da pojasni priču koju ćemo gledati na njegovim slikarskim platnima. 

I nastavlja...

{$galerijaFotografija}

- Davno sam rođen, još 1950, ali ne smatram se starim. Spadam u ljude zavidnog obrazovanja. Čovjek sam slobodne misli i kritičkog odnosa prema zbivanjima u svijetu ali i kod nas. Svoju neovisnost dugujem svom biću, jer sam tu slobodu darivao sam sebi. Uživam je u potpunosti, i to smatram svojim najvećim postignućem i vrlinom. Time se veoma ponosim. Dobro pamtim, dugo razmišljam i, onako, za sebe, često se pitam: gdje sam? U kakvom to svijetu živim? Ta moja razmišljanja nisu samo lokalnog karaktera, locirana na uži prostor moga zavičaja, pa i šire regije. Ne, ona su globalna i sveobuhvatna. Moja razmišljanja se odnose na cijeli svijet, naročito na dio svijeta iz kojeg nam dijele lekcije iz demokratije.

Ali,  ako odemo u prošlost, i samo malo zagrebemo ispod površine, vidimo duboke pukotine ispisane historije, sve ono o čemu su nas učili, i još uvijek uče. Vide se pogrešni ljudski postupci, neprijateljsko ponašanje i tragovi porobljavanja. Vide se užasna zvjerstva velikih sila prema nemoćnim ljudima. Vidljivi su i postupci koji su vodili do istrebljenja pojedinih naroda, do genocida. Do pljačke prirodnih bogatstava, pustošenje zemlje i kulturnih dobara. Sve to navelo me na razmišljanje da se trenutno dešavaju i vijekovima su se dešavala, kontinuirana planska, bestijalna djelovanja nad nevinim čovjekom suprotna onom humanom, ljudskom, poštenom odnosu čovjeka prema čovjeku. Nema više samilosti, ljudskosti, ljubavi i dobrote. Nema iskrenog čovjeka, jer dobri i pošteni postali su incident i smetnja ciljevima oligarhija. Upravo zbog toga, na toj matrici sopstva odlučio sam se kritički obratiti vama, cijenjenoj publici i dobronamjernim građanima svijeta, da ukažem na dijelove zamućene slike o ovim pojavama u svijetu. Svoja razmišljanja sam umjetnički obradio i objedinio, sada ih nudim u ciklusu slika pod nazivom: "Oteta zemlja" - kaže Hodžić. 

Za izložbu je slobodno – autorski, po istraživanju navedene građe, odabrao ove ličnosti: Leopold – Belgija; Kortez – Španija; Hitler – Njemačka; Mao Ce Tung – Kina; Staljin- Rusija; Pol Pot – Kambodža; Pinoče – Čile; Milošević - SR Jugoslavija; Netanjahu – Izrael.

Šta nas još očekuje na slikarskim platnima Hodžića za sada ostaje tajna. 

 

oteta zemlja.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.