open-navfaktor-logo
search
Nagodili se
Zbog mita od 5.000 KM: Poreznim inspektorima u RS-u zatvor, novčane kazne i zabrana rada
Oni su uhapšeni 6. decembra prošle godine, nakon što su viši inspektori primili mito od 5.000 KM u označenim novčanicama
Autor: B. S.
15.03.2024. u 15:46
get url
text
Porezna uprava RS-a
Porezna uprava RS-a
Okružni sud u Banjoj Luci prihvatio je danas sporazume koje su troje poreznih inspektora Porezne uprave RS-a sklopili sa tužilaštvom zbog krivičnih djela trgovina uticajem i primanje mita.
Optuženi su inspektor Igor Grahovac zbog krivičnog djela trgovina uticajem, a koji je pristao na devet mjeseci zatvora, novčanu kaznu od 10.000 KM i zabranu rada u službi u trajanju od tri godine.
Viši inspektori Snežana Dragičević-Mitrović i Dragoslava Tubić, optuženi za krivično djelo primanje mita, osuđeni su na po godinu dana zatvora i novčane kazne od 50.000, odnosno 35.000 maraka. Zabranjen im je rad kao državnim službenicima u trajanju od po pet godina.
Oni su uhapšeni 6. decembra prošle godine, nakon što su viši inspektori primili mito od 5.000 KM u označenim novčanicama.
Prema navodima iz optužnice, Grahovac se tereti da je djelo počinio u periodu od 7. novembra do 6. decembra 2023. godine na području Banje Luke.
Istaknuto je da je kao ovlašteno službeno lice Porezne uprave RS-a bio raspoređen na radno mjesto porezni inspektor u Odjeljenju za kontrolu - Područni centar Banja Luka, kod viših poreznih inspektora Tubića i Dragičević – Mitrović.
Tokom porezne kontrole oštećene J.G., vlasnice salona ljepote u Banjoj Luci, 7. novembra prošle godine, utvrđeno je da postoje dokazi o imovini, obavezama ili izdacima koji se ne mogu objasniti prijavljenim prihodima koje poreznii obveznik ima na raspolaganju.
- Nakon više obavljenih razgovora i sastanaka sa J.G i njenim suprugom G.G u jednom kafe baru u Banjoj Luci, koristeći svoj službeni položaj i uticaj, formiran na činjenici da su radne kolege u Poreznoj upravi, svjestan zabranjenosti svojih postupaka, posredovao je da ne unose u zapisnik činjenice bitne za utvrđivanje obaveza i dokaza iz postupka provjere prijavljivanja i plaćanja poreznih obaveza – piše u optužnici.
Nadalje, Snežana Dragičević-Mitrović i Dragoslav Tubić se terete da su zajedno od G. G i njegove supruge J.G. prvo tražili 6.000 KM, a potom iznos spustili na 5.000 KM, da u okviru svojih službenih ovlaštenja ne izvrše službenu radnju.
- U jutarnjim satima 6. decembra 2023. godine G.G je, na unaprijed ugovorenom sastanku u kafe baru, na stolu za kojim su sjedili između rokovnika spustio bijelu kovertu u kojoj se nalazio prethodno zahtijevani novac u iznosu od 5.000 KM u unaprijed pripremljenim novčanicama, obilježenim po apoenima i serijskim brojevima – navodi se u optužnici.
Dodaje se da je nakon završenog sastanka Dragičević-Mitrović sa stola uzela bijelu kovertu sa novcem i rokovnicima, a potom su zajedno napustili objekat kada su im prišli pripadnici MUP-a RS i uhapsili ih.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.