open-navfaktor-logo
search
Vozio 80 km/h
Prijeti mu do osam godina zatvora: Dvadesetogodišnjak optužen za nesreću kod Kupresa u kojoj je poginuo pješak
AUTOR: B. S.
24.04.2024. u 12:13
get url
text
Tužilaštvo u Banjoj Luci
Tužilaštvo u Banjoj Luci
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv Simona Milišića (20) iz Mrkonjić Grada, a tereti se da je u junu prošle godine iz nehata izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo pješak G. M.
Prema navodima iz optužnice, Milišić je 23. juna prošle godine upravljao vozilom škoda octavia, te oko 22.45 sati u mjestu Novo selo kod Kupresa, na regionalnom putu Šipovo – Kupres, prouzrokovao saobraćajnu nesreću.
- Vozio je nedozvoljenom brzinom od 80 km/h u zoni ograničenja na 50 km/h, a pritom za osvjetljavanje nije upotrijebio duga svjetla i nije obratio pažnju na pješaka G. M. koji je prelazio cestu - istaknuto je u optužnici.
Navodi se da ga je udario prednjim dijelom vozila, pri čemu je tijelo pješaka preletjelo preko krova vozila i palo na cestu.
G. M. je zadobio više teških povreda usljed čega je preminuo narednog dana, oko dva sata iza ponoći, u UKC-u RS-a u Banjoj Luci.
- Dakle, iz nehata kao učesnik u saobraćaju na putevima nije se pridržavao propisa i tako ugrozio javni saobraćaj, a nastupila je smrt jedne osobe – navodi se u optužnici.
Za krivično djelo iz oblasti ugrožavanja javnog saobraćaja koje mu se stavlja na teret, propisana je zatvorska kazna od jedne do osam godina.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.