open-navfaktor-logo
search
Upitno i plaćanje
Ponovljeno suđenje za ubistvo banjalučkog biznismena: Potrebna 3D rekonstrukcija, u BiH je niko ne radi
AUTOR: Autor: B. S.
27.03.2024. u 16:38
get url
text
Okružni sud Banja Luka
Okružni sud Banja Luka
U banjalučkom Okružnom sudu danas je održano ponovljeno suđenje trojici optuženih za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i najavljena rekonstrukcija kobnog događaja, ali nije precizirano kada.
Sud je pojasnio da u Bosni i Hercegovini niko ne radi 3D rekonstrukciju pa se traže stručnjaci iz regiona. Takođe, Okružni sud Banja Luka još nije siguran da li ima novca za ovo vještačenje. U ovom predmetu optuženi su Benedi Đukanović, Rodoljub Gajić, bivši radnik Krunićeve zaštitarske agencije "Sector security", i Emilio Baldo. 
Vrhovni sud RS-a im je u januaru ove godine ukinuo prvostepene presude kojim je Đukanović bio osuđen na 40 godina zatvora, Gajić na 20 godina, dok je Baldo oslobođen krivice zbog nedostatka dokaza.
Krunić i njegov tjelohranitelj Žarko Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. godine u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima kod Laktaša, a ranjen je vozač Goran Ilić. Kobne noći u razmjeni vatre poginuo je i jedan od napadača Željko Kovačević.
Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić danas je objasnio da sud ima poteškoće da pronađe odgovarajuće vještake koji mogu da urade 3D prikaz, kako je to odbrana ranije tražila, a što i Vrhovni sud smatra potrebnim. Jukić je pojasnio da u BiH niko ne radi tu vrstu rekonstrukcije, ali je pronašao firmu u Novom Sadu "Centar za forenzička istraživanja" i njenog vlasnika Nenada Šipku koja se time bavi, ali se ne nalazi na listi vještaka.
Odbrana smatra da bi vještačenje trebalo povjereti vještaku Vojinu Maštruku iz Zagreba, koji je u prvostepenom postupku osporavao navode o načinu na koji je pucano. Advokatica prvooptuženog, Tatjana Savić, je naglasila da on ima bolje reference, te da je upola jeftiniji od Šipke.
Međutim, Jukić je naglasio da Maštruku neće povjeriti vještačenje, navodeći da je Šipka vještačio ubistvo dvojice vojnika na Topčideru, te još neke slučajeve u Srbiji.
- Ne znam ni da li sud ima novca da naloži 3D rekonstrukciju, zbog čega sam poslao upit predsjednici suda - kazao je Jukić. 
U banjalučkom sudu danas je ponovo svjedočio Goran Ilić, jedini preživjeli iz terenca toyota u kojem su izrešetani Кrunić i Pavlović. Naveo je da su mu sve povrede nanesene dok je bio u vozilu, a ponovio je da je on vozio terenac, da je vidio bljeske s desne strane, a onda je usljedila pucnjava.
- Nastao je haos... Sagnuo sam se prema volanu i rukama pokrio lice. Pogođen sam u glavu, oba koljena, ruku - rekao je Ilić.
Govorio je i tome kako je ispao iz vozila nakon što je pucnjava stala, puzao do zadnjeg dijela, pa iz pištolja ispalio 15 metaka u pravcu dvije siluete. Objasnio je i kako je Кrunić bio naslonjen na desnu stranu u džipu i bio mrtav, kao i suvozač Pavlović, te da je potom odvezao prema vikendici. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.