open-navfaktor-logo
search
Uskoro odluka
Isključena javnost: Tužilaštvo se žalilo na oslobađanje banjalučkog doktora optuženog za spolno uznemiravanje pacijenta
Zbog propusta je tada otvoren predmet u VSTV-u BiH protiv postupajućeg tužioca Aleksandra Simonovića. U međuvremenu, Simonović je uložio žalbu na prvostepenu presudu, ali se na današnjem žalbenom ročištu nije ni pojavio.
Autor: B. S.
19.03.2024. u 11:47
get url
text
Darko Golić
Darko Golić
FOTO: Faktor/Arhiva
U Okružnom sudu Banja Luka danas je održana sjednica vijeća po žalbi Tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu bivšem načelniku Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC-a RS-a u Banjoj Luci Darku Goliću, optuženom za krivično djelo spolno uznemiravanje.
U septembru 2022. godine Osnovni sud Banja Luka donio je odbijajuću presudu Goliću jer se radi o krivičnom djelu koje se preduzima po prijedlogu oštećenog, a koje se mora uzeti u roku od tri mjeseca od djela, što Okružno javno tužilaštvo Banja Luka u ovom slučaju nije učinilo.
Tako je, formalno, optuženi Golić u prvostepenom postupku oslobođen, a zbog propusta tada je otvoren predmet u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH protiv postupajućeg tužioca Aleksandra Simonovića.
U međuvremenu, Simonović je uložio žalbu na prvostepenu presudu, ali se na današnjem žalbenom ročištu u Okružnom sudu Banja Luka nije ni pojavio.
Ova sjednica bila je zatvorena za javnost.
- Javnost je isključena u cilju zaštite ličnog i intimnog života optuženog i zaštite prava oštećenog - potvrđeno nam je iz Okružnog suda Banja Luka.
Kako saznajemo, Tužilaštvo je u žalbi, između ostalog, navelo kako sud nije vezan pravnom kvalifikacijom djela, dok je odbrana uložila odgovor na žalbu.
Drugostepena presuda bit će donesena u roku od 15 dana.
Golić je uhapšen u januaru 2020. godine zbog sumnje da je počinio bludne radnje nad 36-godišnjim pacijentom koji je 40 dana bio u komi na UKC-u RS-a u Banjoj Luci.
Sve su navodno primijetili zaposleni u ovoj bolnici, o čemu je odmah obaviještena policija. Uprava UKC-a je tada navela da su "od dežurnog osoblja obaviješteni da postoje sumnje da se njihov uposlenik ponašao neetično prema pacijentu". Potom je Golić uhapšen.
Optužnica nikada nije javno objavljena. Kako saznajemo, Golić se teretio da se 19. januara 2020. u periodu od 19 do 22 sata, kao ordinirajući doktor, pacijenta M. Đ. "ljubio u lice, u čemu je zatečen od strane medicinskog osoblja".
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.