open-navfaktor-logo
search
Traju privođenja
Isak: Nakon saslušanja osoba u MUP-u KS tražit ću informacije o nastavku akcije "Black tie 2"
AUTOR: Autor: Fena
22.04.2024. u 14:08
get url
text
Ramo Isak
Ramo Isak
Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak danas je u Federalnom parlamentu tokom sjednice Zastupničkog doma izjavio da je povodom operativne akcije "Black tie 2", u okviru koje SIPA i MUP KS vrše pretrese na više lokacija, upravo razgovarao sa direktorom Federalne uprave policije Vahidinom Munjićem uz prisustvo SIPA-e, te je dobio informaciju da niko nije lišen slobode.  
- Sa pripadnicima SIPA-e i MUP-a KS obavio sam razgovor jer sam želio dobiti informacije iz prve ruke o tome šta se dešava u spomenutoj akciji. Trenutno niko nije lišen slobode i rade se pretresi na više lokacija. Poslije pretresa otići će se u prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, gdje će se saslušati određene osobe o kojima je riječ u akciji, a potom će tužilac nastaviti istragu – rekao je Isak.
Nakon saslušanja osoba u MUP-u KS također će zahtijevati da o tome bude informisan.
Navodno je rečeno da se u okviru akcije pretresaju prostorije FUP-a, te je Isak naglasio da FUP mora funkcionirati i raditi, a neće dozvoliti da bude ugrožena sigurnost građana zbog ove akcije ili nečega drugog.
-  Niko ne smije dovoditi u pitanje rad i funkcionisanje ove institucije. FUP je ključni faktor sigurnosti i ne smije se dovesti u pitanje. Institucija mora da funkcionira i fukncionirat će – poručio je Isak.
U toku je akcija "Black Tie 2", koju po nalogu Tužilaštva BiH, provode SIPA, MUP KS, MUP ZDK i MUP HNK, uz pomoć Europola, DEA i FBI. Iz policije su naveli da među uhapšenima ima visokih dužnosnika policijskih agencija i institucija za provođenje zakona.
Ranije je pretresena kuća i objekat firme biznismena Gordana Memije, koji je i priveden, kao i šef Specijalne policijske jedinice FUP-a Mustafa Selmanović. Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeno je još nekoliko pripadnika policije.
Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca, neovlašteni promet opojnim drogama, i primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, propisana Krivičnim zakonom BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.