open-navfaktor-logo
search
Zlostavljao i kćerku
Brčak ženu vukao za kosu, udarao njenom glavom o zid, pržio joj ruke na šporetu, udarao je nogama...
Protiv 44-godišnjaka je potvrđena optužnica za teško psihičko i fizičko maltretiranje supruge i maloljetne kćerke
AUTOR: Autor: M. M.
12.03.2024. u 15:55
get url
text
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv 44-godišnjeg Brčaka za nasilje u porodici.
Kako je saopćilo Tužilaštvo Brčko distrikta, nakon brzo provedene istrage teškog nasilja počinjenog prema supruzi i maloljetnoj kćerki, protiv 44-godišnjaka iz Brčkog pred Osnovnim sudom on je optužen da je nasiljem i bezobzirnim ponašanjem ugrozio mir, tjelesni integritet i duševno zdravlje supruge i kćerke s kojima živi u zajedničkom domaćinstvu.
Optužnicom od 27. februara optuženom je stavljeno na teret da je od 4. do 24. novembra prošle godine u njihovom zajedničkom stanu, na brojne načine fizički i psihički maltretrirao suprugu.
Kako se navodi u optužnici, on je u više navrata fizički nasrnuo na nju, te je udarao nogama, pesnicama i raznim predmetima po glavi i tijelu.
Žrtvu je mučio tako što ju je vukao za kosu i njenom glavom udarao o zid i uvrtao joj i povređivao ruke nanošenjem opekotina zagrijanim površinama kućnog šporeta. To je činio pred njihovom zajedničkom maloljetnom kćerkom, kojoj je nanio udarac nogom i napadao je zbog kućnih poslova.
Pored brutalnog fizičkog nasilja, on je suprugu budio noću i nije joj dao da spava, te je psihički zlostavljao na način što joj je psovao, pljuvao i vrijeđao, uz prijetnje da će je i dalje okrutno povređivati i ubiti.
Nakon što bi napustio prostorije domaćinstva, on je žrtve nasilja više puta zaključavao unutra, onemogućavajući im da izađu i njegovo ponašanje prijave policiji - zaključuje se u optužnici.
Osumnjičeni, koji je ranije višestruko osuđivan i protiv kojeg je u toku postupak upravo zbog nasilja u porodici, uhapšen je 30. novembra prošle godine.
Nakon hapšenja, njemu je odmah na prijedlog Tužilaštva, a usljed opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo, određen jednomjesečni pritvor.
- Uz daljnje produženje ove mjere i intenzivno postupanje Tužilaštva i policije u sprovođenju istrage, tužilačka odluka u ovom predmetu donesena je za tri mjeseca. Optužnicom od 27. februara, on je optužen teži oblik krivičnog djela nasilja u porodici (iz člana 218 stav (4) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), sa zaprijećenom kaznom zatvora od jedne do pet godina.
Pošto je Osnovni sud potvrdio optužnicu, te mu na prijedlog Tužilaštva produžio pritvor i nakon potvrđivanja optužnice, u ovom slučaju slijedi nastavak krivičnog postupka i izjašnjenje optuženog o krivici - naveli su iz brčanskog Tužilaštva.
Iz Tužilaštva su istaknuli i da je u toku 2023. godine za nasilje u porodici u distriktu Brčko prijavljeno je ukupno 26 osoba.
- Istrage su naređene u 23 predmeta protiv 24 osobe, a podignuto je 15 optužnica protiv 16 osoba. Presude su donesene u 16 predmeta protiv isto toliko osoboba, tako što su u osam predmeta izrečene zatvorske kazne, u šest predmeta uvjetne osude, dok je po jedan predmet okončan izricanjem novčane kazne, odnosno oslobađanjem od optužbe - naveli su iz Tužilaštva.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.