open-navfaktor-logo
search
Okružni sud Banja Luka
Bivšem inspektoru MUP-a RS-a zatvorska kazna, primio mito da sugrađanina štiti od "moćnog čovjeka"
Autor: B. S.
28.03.2024. u 16:52
get url
text
Okružni sud Banja Luka
Okružni sud Banja Luka
Bivši inspektor MUP-a RS-a Dalibor Bošnjaković osuđen je na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog primanja mita.
Nepravosnažnu presudu je donijelo vijeće Okružnog suda Banja Luka, a izrečena mu je mjera zabrane obavljanja policijskog posla od pet godina.
Optužnica Tužilštva RS-a teretila ga je da je u decembru 2021. godine telefonom pozvao Ž. D, a kojeg je od ranije poznavao kao oštećenog iz istrage koja je vođena protiv M. N. zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, i koju je vodio Bošnjaković.
Ispričao mu je da je M. N. "moćan čovjek" koji ugrožava život njega i članova njegove porodice, što je kod oštećenog izazvalo strah i bojazan za ličnu i sigurnost porodice. Kasnije tokom svjedočenja na suđenju se ispostavilo da je "moćan čovjek" bio bivši direktor Civilne zaštite RS-a Milan Novitović (Ujedinjena Srpska).
- Optuženi je od Ž. D. zahtijevao da mu preda 40.000 КM kako bi ga zaštitio od M. N. iako kao policijski službenik, po službenoj dužnosti, mora preduzeti sve da zaštiti život i sigurnost oštećenog i njegove porodice kao građana -  navodilo se u optužnici.
Oštećeni mu je predao bijelu kovertu u kojoj se nalazilo 10.000 КM.
- Nakon toga je optuženi u januaru i februaru 2022. godine u više navrata telefonom, ali i ličnim kontaktima od oštećenog zahtijevao da mu preda još 30.000 КM - piše u optužnici.
Potom ga je kontaktirao 15. februara 2022. godine sa istom pričom, a kada su se našli na benzinskoj pumpi u Bijeljini, Ž. D. mu je predao kovertu sa 10.000 KM u označenim novčanicama, da bi Bošnjakovića potom uhapsila Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a.
Neposredno nakon što je protiv njega podignuta optužnica, dobio je otkaz u MUP-u RS-a zbog teže povrede radne dužnosti, zloupotreba i ponašanja koje narušavanja ugled MUP-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.