open-navfaktor-logo
search
Odluke
Zenički sud ukinuo mjeru osiguranja: Šišić razriješen dužnosti policijskog komesara MUP-a ZDK, najavio žalbu
Općinski sud u Zenici donio je 1. septembra 2023. godine rješenje kojim je ukinuo privremenu mjeru osiguranja u pravnoj stvari tužitelja-predlagača Rusmira Šišića iz Zenice, čime su otklonjene pravne prepreke za provedbu rješenja Vlade Zeničko-dobojskog kantona od 12. jula o razrješenju Šišića dužnosti policijskog komesara i oduzimanju čina generalni inspektor, saopćila je Press služba ZDK.
04.09.2023. u 14:26
get url
text

Kako podsjećaju, nakon što je Vlada na sjednici 12. jula razriješila Šišića dužnosti policijskog komesara, Općinski sud u Zenici je dana 21. jula odredio privremenu mjeru osiguranja kojom je naložio da se Šišića vrati na obavljanje radnih poslova i dužnosti policijskog komesara, kao i da mu se vrati čin generalnog inspektora.

Dodaju da je, uvažavajući autoritet sudske vlasti, Vlada postupila po rješenju suda i Šišiću omogućila da obavlja poslove policijskog komesara, ali bez vraćanja čina i poništavanju rješenja o razrješenju, uz zaključak da će rješenje o razrješenju provesti nakon odluke nadležnog suda u vezi sa izrečenom privremenom mjerom osiguranja.

- Rješenjem Općinskog suda od 01.09.2023. godine je ukinuta privremena mjera osiguranja čime su potvrđene naše tvrdnje da je izrečena privremena mjera osiguranja bila neosnovana. Ovom odlukom suda su se stvorili uvjeti za provođenje Rješenja Vlade Zeničko-dobojskog kantona o razrješenju komesara i oduzimanju čina policijskom komesaru Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona od 12.07.2023. godine, a koje je zakonito i doneseno na osnovu Zakona o izmjeni i dopuni zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona iz 2023. godine, a koji je donesen u zakonitoj proceduri.

Kako je funkcija komesara izborna funkcija, sa određenim mandatom, policijski komesar nakon razrješenja nastavlja raditi svoj posao koji je obavljao prije izbora na funkciju - rekla je premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić.

Iz Press službe ZDK dodaju da je Rusmir Šišić s današnjim danom razriješen sa funkcije policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a dužnost je preuzeo ranije imenovani vršilac dužnosti policijskog komesara Vahidin Topalović.

Komesar Šišić i njegov advokat Dino Ahmetović smatrali su kako su, retroaktivnom primjenom izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK, "ugrožena njegova prava iz radnog odnosa", jer je smijenjen nakon donošenja spomenutih izmjena zakona.

- Ista sutkinja, koja je donijela i rješenje o privremenoj mjeri, a nakon odgovora Vlade ZDK te nakon održanog ročišta 25. augusta, sada je donijela i odluku kojom je poništila svoje rješenje. Međutim, rješenje nije i pravosnažno, jer nakon novog rješenja određen je žalbeni rok od osam dana - istakao je Šišić, koji najavljuje kako će uputiti žalbu te da je i dalje policijski komesar ZDK, piše Fena.

Žalba će, najavljuje, u propisanom roku biti upućena Kantonalnom sudu Zenica, koie će kao drugostepeni organ razmatrati novo rješenje Općinskog suda Zenica.

- Dok rješenje ne bude pravosnažno, ono se ne može primjeniti pa sam i dalje komesar. Žalbu ćemo uložiti, jer smatramo da ima osnova.

Nadam se da će ubrzo, već tokom septembra, Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine razmatrati te donijeti odluku o ocjeni osnovanosti zahtjeva za određivanje privremene mjere suspenzije sporne odredbe o retroaktivnoj primjeni novih izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK, a na osnovu kojih sam i smijenjen. Zahtjev prema Ustavnom sudu FBiH uputila je trećina zastupnika Skupštine ZDK - napominje Šišić.

Šišić je u razgovoru za Fenu nakon nove odluke Suda podvukao kako je on i dalje policijski komesar ZDK, ali da se "može desiti da ga Vlada ZDK ponovo smijeni", te je istakao da bi to bila nezakonita smjena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.