open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljni plaćom
Zdravstveni radnici HNK u oktobru će u štrajk; Anić: Iz Vlade nas za pet mjeseci nisu pozvali za kolektivni ugovor
Nezadovoljni plaćama, zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), njih oko 4.000, u generalni štrajk najvjerovatnije će oko 10. oktobra, kazao je Ivica Anić, predsjednik Reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.
26.09.2023. u 07:55
get url
text

Prema njegovim riječima, još se čeka potpisana saglasnost na štrajk Sveučilišne kliničke bolnice i Regionalnog medicinskog centra "Dr. Safet Mujić".

- Kad stignu potpisi svih zdravstvenih ustanova, onda se po zakonu prije na deset dana najavljuje tačan datum generalnog štrajka, s tim da ćemo mi 12 dana ranije najaviti kako bi se na vrijeme obavijestile sve nadležne instance. Mi smo ozbiljan sindikat i kad nešto najavimo, onda se toga i držimo - kaže Anić.

VEZANI TEKST - Zdravstveni radnici HNK idu u štrajk; Anić: Izjave Vlade ne stoje, ona daje novac bolnici u kojoj radim

Na pitanje, jesu li u međuvremenu razgovarali sa Vladom HNK i resornim ministarstvom, Anić kaže kako nije bilo nikakvih kontakata.

- Uskoro će biti punih pet mjeseci kako smo predali prijedlog novog kolektivnog ugovora za povećanje plaća, Vlada nijednom ni zvanično, pa ni nezvanično, pozvala pregovarački tim da dođe na sastanak - ističe Anić.

Zdravstveni radnici u HNK nezadovoljni su visinom plaća. Visina satnice iznosi 2,30 maraka, što je, prema riječima Anića, ispod zakonski federalne propisane satnice.

- Mi jedini u državi imamo najnižu satnicu, u FBiH je propisano da najniža mora biti 2,31 KM - dodaje Anić.

Za stanje u kojem su se našli medicinari optužuju Vladu i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite.

Iz Vlade HNK pak poručuju kako oni nisu prave adrese za rješavanje problematike zdravstvenih radnika, te da su to osnivači i poslodavci zdravstvenih ustanova.

 VEZANI TEKST - Zdravstveni radnici HNK najavili štrajk, traže veće plaće, šta su poručili iz Vlade

Dodaju kako je Vlada samo potpisnik već dogovorenog kolektivnog ugovora, ali nude prijedlog da će Vlada, nakon što se ostvari korektan dijalog između osnivača i poslodavaca sa sindikatima i dođe do iznosa koji je realno moguć, prihvatiti jednu trećinu obaveza.

S tim se ne slažu sindikati, čiji predstavnici ističu kako je dovoljno smao pogledati zadnje stranice kolektivnih ugovora i ko ih je potpisao.

- Sve kolektivne ugovore potpisao je ministar zdravstva. Zakon je vrlo jasan, Vlada je poslodavac i mom poslodavcu. Ona daje novac bolnici u kojoj radim. Vlada je ta koja svim poslodavcima pošalje kolektivne ugovore da daju mišljenje i zajedno sa njima pregovara. Kako ja zastupam sve zdravstvene ustanove, odnosno sindikate, tako i Vlada HNK zastupa mog poslodavca i sve njih. Na kraju kad se postigne sporazum, kao što je to bilo prije dvije godine, potpisuje ga ministar zdravstva - pojasnio je Anić ranije za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.