open-navfaktor-logo
search
Budžet blokiran
Zbog političke podjele u Banovićima nema plaća: Iz PDA tvrde da je Općinsko vijeće izgubilo svaki smisao
Autor: J. B.
15.03.2024. u 07:53
get url
text
Općinsko vijeće Banovići
Općinsko vijeće Banovići
FOTO: banovici.gov.ba
Budžetski korisnici u Banovićima još čekaju januarsku plaću, već gotovo dva mjeseca. Posljednja plaća isplaćena im je u januaru, ona decembarska, a od tada - ništa. Razlog je neusvajanje odluke o privremenom finansiranju i budžeta Općine za 2024. godinu. Odluka o privremenom finansiranju bila je na dnevnom redu i prekjučerašnje, vanredne sjednice, ali većina taj dnevni red nije usvojila te je predsjedavajući Robert Lapčević prekinuo zasjedanje.
Pored privremenog finansiranja na dnevnom redu bio je još i zaključak Općinskog vijeća Banovići kojim se Komisija za izbor i imenovanje zadužuje da provede procedure za izbor i imenovanje predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća. Za predloženi red bilo je 10 vijećnika, dok je 13 vijećnika koji čine većinu bilo suzdržano. Naime, većina nije bila za usvajanje odluke o privremenom finansiranju, nego samo tačke dnevnog reda koja se odnosi na smjenu rukovodstva Vijeća, pa su u skladu s tim bili suzdržani.
- Odluka o privremenom finansiranju bi važila do 31. marta, tako da više nema smisla da se donosi. Načelnik bi sada trebao u proceduru uputiti prijedlog budžeta za ovu godinu i ja ću povodom toga sazvati sjednicu prije kraja marta. Ukoliko budžet ne bude usvojen na sjednici Vijeća, načelnik nakon 1. aprila, ima mogućnost da ga sam proglasi, što bi značilo isplatu plaća i finansijsku deblokadu Općine - pojašnjava Lapčević.
Podsjećamo, politička kriza u Banovićima traje od juna prošle godine, kada je formirana nova većina. Nova većina, koju čini 12 vijećnika Pokreta demokratske akcije (PDA) i jedan iz Naroda i pravde (NiP), od tada nije uspjela da smijeni predsjedavajućeg Roberta Lapčevića iz Stranke demokratske akcije (SDA) i preuzme upravljanje Općinskim vijećem. Zbog političkog prepucavanja Općina Banovići finansijski je blokirana i mogu se plaćati samo obaveze pristigle do kraja prošle godine, a sve ostalo je na čekanju, uključujući plaće i transfere općinskim preduzećima i ustanovama.
PDA Banovići jučer je uputila saopćenje u kojem je svu odgovornost za finansijsku blokadu prebacila na predsjedavajućeg Lapčevića.
- Sjednice Općinskog vijeća i postojanje Općinskog vijeća izgubile su svaki smisao s ovakvim ponašanjem predsjedavajućeg Lapčevića, koji na svaki način pokušava zadržati stolicu, pa su kršenje Statuta i Poslovnika postali jedini način njegovog rada na sjednicama, ali i procedura njihovog zakazivanja. Osnovni zadatak i pravo vijećnika je da predlažu i da se o tome vijeće izjasni i većinom glasova usvaja, što Robert Lapčević oduzima vijećnicima svojim nezakonitim djelovanjem, prekida sjednice - navode iz PDA Banovići u svom saopćenju.
Osnov demokratije je da se odluke donose većinom glasova, istakli su, a ne pojedinca kako to misle da mogu Robert Lapčević i Bego Gutić.
- Sjednica održana prekjučer pokazala je svu bahatost predsjedavajućeg Lapčevića, koji po nalogu načelnika Gutića ne dozvoljava da se sprovede njegova smjena ni po koju cijenu, pa se krši i Statut i Poslovnik, ali se većini ne dozvoljava da se izjasni o svom prijedlogu što statutarno i poslovničko pravo vijećnika. Sjednicu je pratilo nekoliko pauza koje je tražio Lapčević, kako bi se konsultovao sa načelnikom koji nije prisustvovao sjednici vijeća, a obzirom na to da nisu mogli naći razlog da prekinu sjednicu, jednostavno nije dozvolio vijećnicima da se izjasne o svom prijedlogu dnevnog reda. Blokada rada Općinskog vijeća od strane Lapčevića ima za cilj zadržavanje njegove stolice samo da bi načelnik pokušao sam proglasiti budžet bez učešća vijeća, a sam budžet nikada nije ponuđen vijećnicima do dan-danas, a da pri tom ispaštaju uposlenici i građani općine Banovići - zaključili su iz PDA.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.