open-navfaktor-logo
search
Između PDA i SDA
Nakon sjednice Kolegija Općinskog vijeća: Finansijskoj blokadi Banovića još uvijek se ne nazire kraj
Vanredna sjednica Općinskog vijeća Banovići zakazana je za 13. mart, odlučeno je na danas održanom Kolegiju, potvrdio je za Faktor Robert Lapčević, predsjedavajući Općinskog vijeća.
04.03.2024. u 15:59
get url
text
Sjednica Kolegija Općinskog vijeća Banovići
Sjednica Kolegija Općinskog vijeća Banovići

- Na dnevnom redu je Odluka o privremenom finansiranju općine Banovići za period od 1. januara do 31. marta 2024. godine i Prijedlog zaključka Općinskog vijeća Banovići kojim se Komisija za izbor i imenovanje zadužuje da u skladu sa Statutom Općine i Poslovnikom o radu Općinskog vijeća provede procedure za izbor i imenovanje predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Banovići - rekao je Lapčević.

To znači da na dnevni red sjednice nije stavljana smjena rukovodstva Općinskog vijeća i imenovanje novog predsjedavajućeg i njegovog zamjenika.

Većina u Općinskom vijeću, koju predvodi Pokret demokratske kacije (PDA), prikupila je 13 potpisa vijećnika i zatražila zakazivanje vanredne sjednice s četiri tačke dnevnog reda koje podrazumijevaju smjenu predsjedavajućeg i zamjenika te imenovanje novih.

Podsjećamo, politička kriza u Banovićima traje od juna prošle godine, kada je formirana nova većina i pokrenuta incijativa za opoziv načelnika Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA). Nova većina, koju čini 12 vijećnika PDA i jedan iz Naroda i pravde (NiP) od tada nije uspjela da smijeni predsjedavajućeg Roberta Lapčevića iz SDA i preuzme upravljanje Općinskim vijećem.

- Većina će na samoj sjednici imati priliku da traži dopunu dnevnog reda - dodao je Lapčević.

Općina Banovići finansijski je blokirana i mogu se plaćati samo obaveze pristigle do kraja prošle godine, a sve ostalo je na čekanju, uključujući plaće i transfere općinskim preduzećima i ustanovama.

Opoziv načelnika Gutića više nije moguć, jer su u lokalni izbori ove godine, a pat pozicija u vijeću traje već mjesecima. PDA ima većinu u Općinskom vijeću, a SDA ima predsjedavajućeg i većinu unutar Kolegija Općinskog vijeća. Većina ne želi usvojiti ništa prije nego što provede smjenu rukovodstva, a Lapčević kroz Kolegij insistira da Vijeće zaključkom obaveže Komisiju za izbor i imenovanje da provede proceduru prije smjene rukovodstva. U tom procjepu zapeli su odluka o privremenom finansiranju, ali i budžet za 2024. godinu, tako da se finansijskoj blokadi Banovića trenutno ne nazire kraj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.