open-navfaktor-logo
search
Pljušte optužbe
Zavod za izgradnju KS: Vodovod i Općina Novo Sarajevo krivi su što se nije otvorila garaža kod Hitne
Sapunica oko otvaranja javne garaže kod sarajevske Hitne pomoći se nastavlja. Optuživanja ko je kriv ne prestaju između Općine Novo Sarajevo, općinskog preduzeća ONSA koje će upravljati garažom, Vodovoda i kanalizacije i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.
07.10.2023. u 19:09
get url
text

VEZANI TEKST - Garaža kod Hitne neće biti otvorena: Protivpožarni sistem nije u funkciji jer je ventil ostao ispod asfalta

Posljednji u ovom sporu oglasio se Zavod za izgradnju KS kojeg je Općina Novo Sarajevo optužila da nije uočio propuste u izgradnji garaža, pa je zato otvaranje 29. septembra 2023. godine garaže odloženo.

- Prema informacijama iz KJKP Vodovoda i kanalizacije, u šahtu su trebala da postoje dva funkcionalna priključka, jedan za sanitarnu mrežu, drugi za protivpožarni sistem. Međutim, zatečeno je prespajanje priključka vodom protivpožarnih sistema na priključak sanitarne mreže, zbog toga što je nakon asfaltiranja kružnog toka ostao dostupan samo jedan od postojeća dva ventila (drugi je ostao ispod asfalta). Na ovaj način je onemogućeno stavljanje u funkciju protivpožarnih sistema, a samim tim i puštanje garaže u rad – saopćili su ranije iz Općine Novo Sarajevo.

Iz ViK-a su kazali da kvar mogu otkloniti u toku jednog dana kada dobiju poziv od Općine Novo Sarajevo, ali poziv još nije upućen.

U odgovoru koje smo dobili iz Zavoda za izgradnju KS, optužuju Vodovod i kanalizaciju za ovaj propust i pojašnjavaju.

- Prilikom provođenja funkcionalne probe sistema za objekat, prespojena je instalacija sa protivpožarne (sprinkler) na hidrantsku mrežu dok se ne otkloni nedostatak koji je bio poznat svim učesnicima u građenju. Naime "kapa" otvarača za hidrantsku mrežu je bila greškom asfaltirana i onemogućen je pristup koji mora biti vidljiv. Kako bi se ispravio ovaj "znatni propust" kako navodi Općina, potrebno je oko četiri sata posla, da se izreže asfalt dimenzija 40x40 centimetara i da se dođe do pristupa "otvarača", te da se pokrije tzv. kapom čime se rješava navedeni problem – ističu iz Zavoda za izgradnju KS.

Garaža je opremljena protivpožarnim postrojenjem koje je u funkciji i bazen je napunjen vodom.

- O ovoj situaciji su svi bili upoznati, a nedostatak je trebao otkloniti Vodovod i kanalizacija jer je to njihov priključak (van objekta garaže), u roku od sedam dana nakon funkcionalne probe. Međutim, kako nije došlo do puštanja objekta u funkciju, vjerovatno je problem zanemaren i sada istaknut kao prepreka za puštanje u rad garaže – smatraju u Zavodu.

Nakon što je izdata upotrebna dozvola od Općine Novo Sarajevo i garaža zapisnički predata Općini 24. aprila 2023 godine, Zavod za izgradnju KS je kontinuirano pismeno pozivao Općinu Novo Sarajevo da se objekat garaže G3 konačno počne koristiti u skladu sa namjenom za koju je izgrađen s obzirom na to da je u uočeno da je zbog neodržavanja i nekorištenja došlo do začepljenja odvodnih kanala što je uzrokovalo zadržavanje vode na gornjoj ploči garaže, kao i rasta vegetacije u kanalima i na površinama koje predstvaljaju vanjsko uređenje objekta, pojašnjenje je iz Zavoda.

- U vezi s navodom Općine koji glasi "ostaje nejasno kako je izvršen tehnički prijem", upravo Općina Novo Sarajevo je formirala komisiju za tehnički prijem i na osnovu pozitivnog izvještaja Komisije za tehnički pregled od 9. janura 2023. godine izdata je upotrebna dozvola, koja je bila pravosnažna sa 13. februarom 2023. godine. Ministarstvo saobraćaja KS i ovaj zavod su i pored svih problema doveli projekat izgradnje garaže do kraja, a zašto objekat nije stavljen u funkciju na vrijeme je pitanje za Općinu Novo Sarajevo. Moramo napomenuti da su Zavod za izgradnju KS i Ministarstvo saobraćaja KS pored svih poteškoća koje su postojale u vrijeme izgradnje garaže (period epidemije COVID-19, poskupljenja građevinskih materijala na dnevnom nivou) uložili maksimalni napor da se izgradnja ovog objekta privede kraju u što kraćem roku – poručuju iz Zavod za izgradnju KS.

Izgradnja podzemne garaže u Kolodvorskoj ulici kod Hitne pomoći počela je u augustu 2020. godine. To je zajednički projekat Vlade Kantona Sarajevo i Općine Novo Sarajevo. Izgradnja je počela prije tri godine za vrijeme mandata Nedžada Koldže kao načelnika Općine Novo Sarajevo i Marija Nenadića, tadašnjeg premijera KS.

Vrijednost ove garaže iznosila je oko šest miliona maraka, od čega je 4,3 miliona kao investitor izdvojio KS, a Općina je dodijelila zemljište u vrijednosti 1,5 miliona maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.