open-navfaktor-logo
search
Postupak u toku
Zavidovići i Sarajevo žele istu lokomotivu: Kusače ipak ide na Bistričku stanicu, koliko će to koštati?
Vlada Kantona Sarajevo će posredstvom Turističke zajednice Kantona Sarajevo podržati otkup parne lokomotive koja će se koristiti kao eksponat na obnovljenoj Bistričkoj stanici u Starom Gradu.
07.10.2022. u 11:23
get url
text
lokomotiva Kusače
lokomotiva Kusače

Kako je Bistrička stanica jedan od značajnijih kulturno-historijskih objekata u našem kantonu, ali i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, obogaćivanje njegovog sadržaja parnom lokomotivom Kusače dodatno će doprinijeti i turističkoj atraktivnosti Bistričke željeznice, navedeno je u soapćenju.

- Parna lokomotiva Kusača stara je 121 godinu i jedna je od najstarijih u našoj zemlji. Na zahtjev Grada Sarajeva učestvovali smo u sufinansiranju nabavke ove lokomotive jer će sigurno upotpuniti sadržaj Bistričke stanice, a samim tim je i učiniti zanimljivijom turistima. Bistrička stanica sa ovom parnom lokomotivom evocirat će uspomene na vrijeme kada je stanica ispraćala i dočekivala vozove i putnike, što će dodatno doprinijeti njenoj autentičnosti i atraktivnosti kako za turiste, tako i za samu lokalnu zajednicu - naveo je jučer ministar privrede KS Adnan Delić.

Ukupni troškovi nabavke, transporta i obnove ove parne lokomotive iznose 74.868 KM, od čega će Kanton Sarajevo sufinansirati troškove u iznosu 50.000 maraka, a ostatak Uprava Grada Sarajeva.

No na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva održanoj 23. maja ove godine procjenjeno je da će troškovi kupovine lokomotive, njene reparacije i transporta iznositi oko 60.000 KM.

Kako smo saznali iz Gradske uprave, postupak je u toku tako da cijena nije još konačna.

Također, za ovu lokomotivu interes je iskazalo i Gradsko vijeće Zavidovići koje je na 3. sjednici održanoj dana 30. juna ove godine, donijelo je Odluku o davanju saglasnosti Gradonačelniku Grada Zavidovići za pristupanje postupku kupovine ove parne lokomotive.

Inicijativu je 20. juna podnio vijećnik SDP u ovom vijeću Haris Hodžić.

- Znali smo da će prodaja ići i da je Grad Sarajevo iskazalo interes. Danas bi se trebalo oglasiti gradonačelnik Hašim Mujanović o tom pitanju – kazala nam je kratko predsjedavajuća ovog vijeća Erna Merdić Smailhodžić.

Gradonačelnik se naime i oglasio putem svog Facebook profila te istakao kako je postupio po navedenom zaključku, te je, dodaje on, razgovarao sa Stečajnim upravnikom i odborom stečajnih povjerilaca

- Dogovoreno je da ćemo od strane Stečajnog upravnika Hamdije Muratovića biti blagovremeno obaviješteni o eventualnoj prodaji lokomotive, što do sada nije učinjeno - istakao je on i dodao kako je pitanje "da li je prodaja uopšte izvršena".

 

Na upit upravi grada Zavidovića do zaključenja ovog teksta nismo dobili odogovor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.