open-navfaktor-logo
search
Federalni parlament
Zastupnički dom namjerava održati tematsku sjednicu o (ne)sigurnosti u saobraćaju u FBiH
Zastupnički dom Federalnog parlamenta zadužio je Federalnu vladu da u roku od 60 dana pripremi materijale za tematsku sjednicu tog doma koja će biti posvećena problematici sigurnosti u saobraćaju u Federaciji BiH.
21.12.2023. u 18:28
get url
text

Istovremeno su odgovarajuća parlamentarna tijela zadužena da održe njihove sjednice i Zastupničkom domu dostave prijedloge za usklađivanje zakonodavnih normi u Federaciji s potrebama koje prostiču iz sigurnosnih (ne)prilika na cestama.

Ove zaključke Zastupnički dom je usvojio većinom glasova danas na sjednici tokom tačke dnevnog reda koja se odnosila na zaključke Skupštine Kantona Sarajevo od 9. juna ove godine, kada je zbog učestalog stradanja građana na cestama zbog nesavjesnosti pojedinih vozača, ta skupština pozvala zakonodavnu i izvršnu vlast na nivou Bosne i Hercegovine i Federacije BiH da što prije pokrenu aktivnosti za odgovarajuće izmjene  zakonodavstva, a sve u cilju zaštite pješaka i vozača, svih učesnika u saobraćaju, te odgvarajućeg sankcionisanja prekršilaca.

Skupština Kantona Sarajevo je junskim zaključcima pozvala državni i federalni nivo na izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, Zakona o prekršajima Federacije BiH, Krivičnog zakona Federacije BiH i poreznih propisa, sve u cilju manjeg stradanja na cestama.

Skupština Kantona Sarajevo je junskim zaključcima zatražila od Vlade Federacije da pripremi i u parlamentamu proceduru uputi hitne izmjene i dopune Krivičnog zakora FBiH na način da inkriminiše vožnju pod dejstvom alkohola i drugih opojnih supstanci, kao i upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita.

Današnja sjednica Zastupničkog doma je završena nakon ovih zaključaka, kao i prihvatanja deklaracije i dodatnih zaključaka predlagača Amira Ibrovića, koji tretiraju sasvim drugačiju materiju.

Deklaracijom jeZastupnički dom pozvao Vladu Republike Srpske da hitno uputi u proceduru izmjene nedavno usvojenog "zakona o kriminalizaciji klevete u RS-u" jer posljedice njegovih sadašnjih pojedinih odredbi mogu biti da i građani Federacije BiH, ne samo Republike Srpske, dođu pod udar ovog zakona RS-a.

Ibrovićevim prihvaćenim zaključcima je Vlada FBiH obavezana na odgovarajuće mjere u cilju zaštite stanovništva za slučaj povećane radioaktivnosti kao posljedice moguće eskalacije rata u Ukrajini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.